Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat

La solució esperançadora contra el coronavirus que proposen Oriol Mitjà i Grífols

La investigació sobre els tractaments per pal·liar el virus continua malgrat l'arribada de la vacuna

L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat
La vacuna no és l'única via per combatre el coronavirus | Cedida

L'arribada de la vacuna semblava concentrar totes les esperances per eliminar de soca-rel la pandèmia del coronavirus. No obstant això, els experts ja han advertit que la vacuna no extingeix el virus, que seguirà circulant entre nosaltres durant un temps. Per entendre'ns, ens servirà per protegir-nos, però no farà desaparèixer la malaltia.

Per si no fos prou, hi ha moltes qüestions sense resoldre que giren al voltant de les vacunes. Quina eficàcia tenen en la població més vulnerable? Quanta immunitat generaran? Quan arribaran a tot el món?

En aquest sentit, els experts han insistit en la importància de continuar amb la investigació i desenvolupar diversos prototips de vacunes amb l'objectiu d'arribar a tota la població del món i aconseguir una vacuna 100% eficaç.

El nou tractament per al coronavirus que han descobert científics espanyols

Per aquestes raons, la investigació sobre com tractar el virus segueix sent fonamental. És en aquest àmbit on un grup de científics espanyols ha fet un increïble descobriment sobre un nou medicament que proporcionaria una protecció d'efecte immediat (postexposició) al virus.

Es tracta d'un nou tractament que ha estat desenvolupat per Grifols, una important multinacional espanyola especialitzada en el sector farmacèutic i hospitalari. El fàrmac té com a base la immunoglobulina Gamunex-C i conté anticossos policlonals anti-SARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia.

«Aquest tractament amb les immunoglobulines com a base proporcionaria una combinació d'anticossos policlonals que, davant els monoclonals, presenten una major diversitat que podria millorar la capacitat de protecció davant el virus», ha explicat en un comunicat l'infectòleg Oriol Mitjà.

D'aquesta manera, estaríem davant d'un fàrmac capaç de proporcionar una immunitat immediata contra la malaltia del coronavirus un cop hi hagi hagut exposició al SARS-CoV-2. És a dir, que estaríem davant d'un tractament especialment útil com a complement de la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació.

Durant aquest període en el qual tarda a aconseguir-se la immunitat completa després de la vacuna, el nou fàrmac podria ajudar a contenir els brots en llocs on no s'hagi iniciat la vacunació o aquesta no hagi estat completada. A més, el medicament «podria protegir» a gent gran i personal sanitari, constantment exposats al virus, així com a pacients immunodeficients on la vacunació no està recomanada.

Des de Grifols han insistit que es tracta d'un tractament que «ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció de diverses malalties infeccioses en pacients immunodeficients i s'utilitza des de fa més de 15 anys amb aquesta finalitat», encara que primer haurà de ser sotmès als assaigs clínics al nostre país per avaluar la seva seguretat i eficàcia.

Els assajos clínics del nou fàrmac de Grifols per combatre el coronavirus

Els assajos clínics per comprovar l'efectivitat i seguretat d'aquest nou fàrmac per combatre el coronavirus començaran el proper mes de febrer i estaran liderats pels investigadors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona).

L'estudi es realitzarà sobre 800 individus asimptomàtics positius de SARS-CoV-2 certificats per un test diagnòstic, a qui se'ls administrarà el medicament per via subcutània, encara que també està formulat per a la seva administració intravenosa o intramuscular.

«Si es confirma la seva eficàcia, la nova teràpia es podria administrar a persones que haguessin donat positiu en test d'antígens i PCR en hospitals i xarxes sanitàries d'atenció primària», ha afegit el doctor de Grifols, Antonio Páez.

A més, el doctor ha destacat la «facilitat de conservació en nevera i l'administració subcutània» del fàrmac que afavoria la seva distribució i aplicació com a potencial teràpia en qualsevol consultori mèdic, evitant el desplaçament de les persones a un centre hospitalari.

Si els assaigs clínics compleixen amb els terminis previstos, els primers resultats podrien donar-se a conèixer durant aquesta mateixa primavera.