Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus

Els científics temen que la vacuna contra la Covid no funcioni en una mena de gent

L'obesitat és un factor de risc per a les persones infectades pel virus

Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus
La vacuna russa utilitza adenovirus afeblits per ensenyar el sistima immunitari a reconèixer i atacar el coronavirus. | Europa Press

Cada dia es va coneixent com la Covid-19 afecta de diferent manera la població. Mentre alguns pacients presenten símptomes lleus amb molt bons pronòstics, el virus afecta terriblement uns altres provocant-los greus seqüeles o fins i tot la mort. Per a entendre millor la raó, els científics estudien amb deteniment tots els factors i han arribat a una conclusió: l'obesitat és un factor de risc per a les persones infectades pel virus.

Ja coneixem com el sobrepès afecta algunes patologies, i el coronavirus i el seu desenvolupament en les persones que presenten un índex de massa corporal elevat, també poden posar en risc la vida de qui la pateix. Després de nombrosos estudis de molts els països, tots arriben a la mateixa conclusió.

Davant això, els científics han començat a preocupar-se sobre l'efectivitat que la vacuna contra la Covid-19 pot tenir sobre la gent amb obesitat tal com s'ha publicat en la revista 'Nature' i que recull 'Economia Digital'. En algunes ocasions les injeccions no fan efecte en persones amb sobrepès o la seva protecció contra els virus és molt menor que en el cas de persones amb un pes normal. Tanmateix, encara no hi ha un estudi que corrobori aquesta teoria, ja que els assajos no estan dissenyats per a detectar aquest problema.

La Covid i les persones obeses

Del que sí que s'ha tingut constància és de la problemàtica que sorgeix quan una persona amb sobrepès s'enfronta a una infecció per coronavirus. En aquests casos, el risc de tenir un desenvolupament de la malaltia que resulti fatal és molt alt per diverses raons, totes elles condicionades per la mena de metabolisme del pacient.

Atendre una persona obesa és més complicat perquè en el cas de necessitar respiració automàtica, resulta costós posar-los un tub en les vies respiratòries. Això sense contar que poden sofrir una reducció pulmonar a conseqüència del sobrepès. L'obesitat va aparellada a la diabetis, la qual cosa pot ajudar al metabolisme del virus. Els nivells alts del receptor ACE2 oposats en el teixit adipós són usats pel coronavirus per a ingressar amb més facilitat en les cèl·lules.

La inflamació crònica de baix grau és un dels efectes que pot produir l'obesitat. El que fa procliu que qui la pateix acabi desenvolupant diabetis i malalties cardíaques que al seu torn fan que augmenti una varietat de proteïnes reguladores del sistema immunològic, incloses les citocines. Aquest augment pot «danyar el teixit sa en alguns casos greus», assenyala l'experta Milena Sokolowska, i afeblir el sistema immunitari, és a dir «estan més esgotats en la seva lluita contra la infecció».

Les persones amb obesitat tenen més problemes per a eliminar la infecció. En els casos estudiats s'ha observat que la Covid-19 roman cinc dies més en persones amb sobrepès que en les primes.

Baixa eficiència de les vacunes en les persones amb sobrepès

Estudis realitzats amb les vacunes de la influença o l'hepatitis B han demostrat que tenen poca efectivitat en les persones obeses. Per això, i tenint en compte els factors abans citats, els experts dubten sobre l'eficiència de la vacuna contra el SARSCoV-2 en persones obeses. «La vacuna no funciona bé en les persones obeses», adverteix l'epidemiòloga xinesa Lin Xu de la Universitat Sun Yat-*Sen en Guangzhou.

Però encara no cal descartar res perquè no es tenen dades sobre l'efecte de la vacuna contra el coronavirus en persones obeses. D'aquí ve que existeixi una controvèrsia entre alguns científics que no poden assegurar que no sigui efectiva.