Imatge del logo d'Indra en una de les seus de la companyia a l'Estat espanyol

Indra planteja un ERO de 1.036 treballadors a tot l'Estat

La representació legal dels treballadors assegura que Catalunya és la segona comunitat més afectada per l'expedient

L'empresa de serveis de consultoria Indra va plantejar aquest dimarts un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a Indra Sistemas IT, la seva filial especialitzada en tecnologies de la informació. Segons ha informat Comissions Obreres (CCOO) a través d'un comunicat, la companyia vol acomiadar 1.036 treballadors a tot l'Estat —un 8% de la plantilla total de la filial— per «causes econòmiques productives i organitzatives».

Tot i que els sindicats encara no disposen de l'impacte per territoris, la representació legal dels treballadors assegura que Catalunya és la segona comunitat més afectada per l'expedient, superada únicament per Madrid. Segons els sindicats, els principals arguments que ha donat Indra per plantejar l'expedient responen a criteris «estructurals, d'alta desviació salarial o de baixa ocupabilitat», entre d'altres. Per CCOO, l'ERO que ha presentat la companyia és «totalment injustificat i desproporcionat»

En la primera reunió de la mesa de negociació de l'ERO, celebrada aquest dimarts, Indra va oferir una indemnització de 20 dies per any treballat, amb una anualitat com a màxim (el mínim que marca la legislació vigent). La següent trobada de la mesa de negociació se celebrarà el pròxim dimecres.

No serà l'únic ERO a la companyia

L'ERO que afectarà més d'un miler de treballadors d'Indra podria no ser l'únic a la companyia que presideix Fernando Abril-Martorell, ja que també preveu una mesura similar per a 6.000 empleats d'una altra de les seves filials, Indra Sistemes S.A. —la seva divisió de Transport, Defensa i Trànsit aeri—. Segons els sindicats, l'empresa ja els ha comunicat l'inici d'un període de negociació per aconseguir un acord per tal de dur a terme «una transformació de la seva plantilla».

La plantilla total d'Indra és de 48.228 treballadors, un 58% d'aquests treballen a Espanya —que suposa per la companyia el 53% del seu negoci—, mentre que un 32% ho fan a Amèrica. En el primer semestre de 2020 els ingressos de l'empresa van descendir un 2% respecte al mateix període de 2019, «afectats per l'impacte de la Covid-19». Durant la presentació de resultats del primer semetres, Indra —una de les empreses que més ingressen per projectes en l'Administració Pública a Espanya— va indicar que havia iniciat «un pla d'acció post-Covid per a reorientar inversions, optimitzar costos i adaptar-se als canvis estructurals del negoci».