Imatge d'una terrassa de bar a la ciutat de Saragossa, amb una cambrera atenent dos clients

El Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça reiteren la necessitat de reobrir bars i restaurants

Així, consideren la necessitat de revisar les restriccions apel·lant a «la capacitat de diàleg i acord»

Els Consells Comarcals de l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, conjuntament amb la Federació d'Hostaleria de Lleida, han reiterat la necessitat d'una revisió de les mesures de tancament de bars i restaurants. Institucions i Federació demanen una revisió «més acurada i precisa», que permeti compaginar l'activitat empresarial amb la lluita contra la covid-19.

La petició la fan aquestes dos comarques en tenir un índex de rebrot molt baix. Es demana «una millor anàlisi» a l'hora d'aplicar les mesures restrictives i es proposa que es tingui en compte la realitat de les zones i municipis a les quals hi ha molt poca incidència. El Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Federació apel·len a «la capacitat de diàleg i acord» per tal de poder establir «mesures immediates d'acompanyament» que facin viable la continuació de negocis i la protecció de la ciutadania.

Una compensació «insuficient», segons l'òptica de la Cambra

La Cambra de Comerç de Barcelona creu que la compensació de 40 milions que la Generalitat ha posat sobre la taula pels bars i restaurants obligats a tancar durant 15 dies és «insuficient» per evitar «tancaments definitius» al sector. L'ens calcula que el Govern hauria de dedicar 100 milions en ajuts directes a la restauració, 32 dels quals serien per compensar la pèrdua d'ingressos i els 72 restants per ajudar a pagar les despeses fixes com el lloguer o els subministraments. D'aquesta manera, la Cambra proposa que sigui l'administració qui assumeixi la rebaixa del preu dels lloguers i no els arrendadors i arrendataris, com va decidir aquest dimarts l'executiu català.

El director d'Estudis Econòmics de l'entitat, Joan Ramon Rovira, ha afirmat en una roda de premsa aquest dimarts que el sector públic hauria d'assumir els perjudicis d'una decisió imposada per part de l'administració a través de transferències directes.

El president de l'entitat, Joan Canadell, ha aprofitat la roda de premsa per mostrar-se «crític» amb el tancament de bars i restaurants, una mesura que té un impacte econòmic d'entre 360 i 530 milions d'euros, segons els càlculs de la Cambra.

«És una mesura que entenem lògica però també volem ser crítics. Hem de buscar mesures més eficaces i que permetin trobar un equilibri entre activitat econòmica i seguretat, amb solucions que no siguin tan dràstiques», ha afirmat. En aquest sentit, ha dit que la Cambra ha posat en marxa un equip de treball amb empresaris de la restauració i un grup de professionals creatius per «buscar alternatives i aixecar la prohibició total», de la manera «més ràpida possible». Aquest grup de 12 persones es reunirà per primera vegada dijous.

D'altra banda, l'ens cameral ha reclamat als ajuntaments com el de Barcelona que revisin els impostos com l'IBI o les taxes municipals com les de les terrasses. En total, calculen que es podrien rebaixar 2,5 milions d'euros els tributs a cobrar.