Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Feixos de bitllets de 500 euros

L'FMI avisa que la segona onada posa «en risc» la recuperació de l'economia europea

L'organisme, que preveu unes pèrdues al continent de prop de tres bilions d'euros, insta els governs i institucions a mantenir els estímuls econòmics

Feixos de bitllets de 500 euros
L'economia europea patirà unes pèrdues de prop de tres bilions d'euros a causa de la pandèmia. | Agències

El Fons Monetari Internacional (FMI) avisa que la segona onada de contagis de Covid-19 a Europa posa «en risc» la recuperació econòmica. En l'informe sobre les perspectives econòmiques al continent, presentat aquest dimarts a Washington, l'organisme calcula en gairebé tres bilions d'euros les pèrdues a Europa per la caiguda del PIB causada per la pandèmia i avisa que aquestes pèrdues no es recuperaran «a mitjà termini».

És per aquest motiu que l'FMI reclama mantenir el suport a l'economia per «no repetir els errors de la crisi financera». «Els polítics han de fer tot el que sigui necessari per contenir la pandèmia i el seu dany econòmic», diu l'informe de l'organisme. En les seves previsions d'octubre, l'FMI preveu una caiguda del 7% del PIB europeu el 2020 amb Espanya com l'estat més afectat per la crisi. Per al 2021, l'organisme estima un repunt de l'economia del 4,7%, més de sis punts per sota de les previsions d'abans de la pandèmia.

En l'informe, l'organisme avala les mesures preses pels governs i les institucions europees per fer front a la crisi. «Sense la resposta política excepcional i forta, la recessió a Europa hauria estat molt pitjor», diu l'FMI, que calcula que sense aquestes polítiques el PIB europeu hauria caigut entre tres i quatre punts més aquest any. A més, l'organisme estima que les mesures de protecció a l'ocupació com els ERTO han contribuït a mantenir com a mínim 54 milions de llocs de feina al continent.

Cal reformar l'economia europea: Objectiu millorar la productivitat

L'anàlisi de l'FMI assegura que «els riscos són encara significatius i estan creixent amb la intensificació de la segona onada de contagis». En aquest sentit, l'organisme, en un clar missatge als governs i institucions europees, subratlla que «tenint en compte la incertesa considerable que hi ha, les polítiques resolutives per donar suport a l'economia s'han de mantenir». 

En aquest sentit, tot i avalar les polítiques econòmiques a Europa contra la crisi, l'FMI remarca que cal reformar alguns aspectes de l'economia europea, com per exemple la millora de la productivitat. «És el moment de dissenyar reformes per impulsar el creixement de la productivitat i polítiques que ajudin a transformar l'economia i que recullin els beneficis de la digitalització i la mitigació del canvi climàtic«, diu l'estudi, que també reclama «millorar» els sistemes socials europeus per abordar la creixent desigualtat.