Un equip de científics dona una gran notícia sobre el càncer

L'estudi permetrà augmentar significativament la supervivència dels malalts

Un metge recull mostres
Cientifics americans i xinesos descobreixen un mètodo que detecta el càncer fins quatre anys abans dels primers símptomes | EFE

Un equip de científics ha desenvolupat una anàlisi de sang no invasiu que podria identificar tumors fins quatre anys abans del diagnòstic convencional, un fet que augmentaria molt la supervivència dels pacients amb càncer en detectar-se en fases molt primerenques de la malaltia.

La revista 'Nature Communications' ha publicat un article signat per científics xinesos i estatunidencs on es descriu, de forma preliminar, aquesta nova detecció precoç de la malaltia de fins a cinc tipus de càncer.

La supervivència dels pacients de càncer s'incrementa significativament quan la malaltia s'identifica en les etapes primerenques, ja que el tumor pot ser extirpat quirúrgicament o tractat amb els medicaments adequats. No obstant això, només existeix un nombre limitat de proves de detecció per a uns pocs tipus de càncer.

Una prova que detecta el càncer fins quatre anys abans que les proves convencionals

Kun Zhang, de la Universitat de Califòrnia a Sant Diego (els Estats Units) i els seus companys descriuen una prova de detecció del càncer en la sang, anomenada PanSeer, que examina les signatures de metilació específiques del càncer en la sang. La metilació és un procés que dirigeix quan i com són activats i desactivats els gens que controlen el desenvolupament de l'organisme i que poden veure's afectats per causes ambientals. Aquesta exerceix un paper crucial en nombroses malalties i en la progressió de pràcticament tots els tipus de càncer.

Per a desenvolupar i provar el PanSeer, els investigadors van realitzar una anàlisi de mostres de plasma obtingudes de 605 individus asimptomàtics, 191 dels quals van ser diagnosticats posteriorment amb càncer. Així mateix, van fer un perfil de les mostres de plasma d'altres 223 pacients de càncer diagnosticats, així com de 200 mostres de tumors primaris i de teixits normals.

Els autors van demostrar que la seva prova pot potencialment detectar amb alta especificitat cinc tipus comuns de càncer (d'estómac, esòfag, colorectal, pulmó o fetge) en pacients postdiagnòstic, així com en individus asimptomàtics fins quatre anys abans del diagnòstic convencional. Els científics demostren que PanSeer detecta el càncer en el 95% dels individus asimptomàtics que van ser diagnosticats posteriorment. 

No obstant això, els autors d'aquest article subratllen que «és poc probable» que aquest mètode sigui capaç de predir quins pacients més tard desenvoluparan càncer. El més probable és que sí que identifiqui als pacients que ja tenen creixements cancerosos, però que continuen sent asimptomàtics segons els mètodes de detecció actuals. Els investigadors conclouen que es necessiten més estudis longitudinals a gran escala per a confirmar el potencial de la prova per a la detecció precoç del càncer en individus prediagnosticats.


Comentaris

envia el comentari