Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Les 5 mascaretes que millor protegeixen del coronavirus (i altres 5 que no tant)

Tots coneixem la normativa sobre les mascaretes i la seva utilitat, però sabem quines són més efectives?

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Un científic espanyol dona noves claus per no contagiar-se de Covid | Àngel Ullate

Amb el pas dels mesos la mascareta s'ha convertit en una peça habitual en les nostres vides: ens acompanya a totes parts. Encara que primer no era clara la seva eficàcia, amb el temps s'ha creat un consens sobre el paper clau que juga en la protecció. Segons els experts, pot evitar més del 80% dels contagis.

Però no n'hi ha prou amb portar-la. També cal portar-la bé i encertar en la mena de mascaretes. Amb el pas dels mesos han sortit mascaretes de tota mena, però hi ha algunes que protegeixen més que unes altres. Descobreix quines són les mascaretesque millor protegeixen segons la ciència.

Què són les mascaretes i per a què serveixen?

Les mascaretes són dispositius de protecció de diferents materials, grandàries i formes que s'ajusten en la part inferior de la cara per a cobrir el nas i la boca. La seva funció és doble. D'una banda, impedir l'entrada de microorganismes, entre ells els virus, en les vies respiratòries. D'altra banda, evitar l'emissió de gotetes de saliva que emetem en parlar, tossir o esternudar.

Els experts coincideixen que una de les principals formes de contagi del coronavirus és l'emissió de partícules de saliva que contenen el virus. Per això la mascareta s'ha convertit en una de les tres mesures sanitàries bàsiques, al costat de la distància de seguretat i la higiene freqüent de mans.

Normativa sobre l'ús de mascaretes

Des que va començar la pandèmia, la mascareta no sempre ha estat obligatòria a Espanya. Al principi no era clara la seva eficàcia i les autoritats no es van pronunciar a favor del seu ús, ja que creien que podia portar a una falsa sensació de seguretat que portés a la relaxació de la resta de les mesures sanitàries.

Després es va passar a la recomanació del seu ús, i quan ja hi havia suficients evidències sobre la seva efectivitat es va decretar l'obligatorietat. A Espanya, des de la nova normalitat és obligatori portar la mascareta , amb algunes particularitats.

Quan és obligatori portar la mascareta

Sanitat estableix l'ús obligatori de mascareta en espais oberts i tancats i en mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús o per ferrocarril, així com en els transports públics o privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, fins i tot el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.

Excepcions recollides en la normativa

Totes les normatives contenen excepcions per a les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria. També per a aquelles persones que per la seva situació de discapacitat o dependència no tinguin autonomia per a llevar-les-hi o que directament no poden emprar-les adequadament.

Les 6 mascaretes que millor protegeixen

Els experts subratllen que perquè una mascareta sigui eficaç és important tenir en compte el material i el tipus. La ciència ha estudiat quines són les mascaretes que millor protegeixen, i aquest és el rànquing definitiu.

1. FFP1 i FFP2

Aquestes són les mascaretes més efectives a l'hora de protegir-se de les partícules de saliva contaminades en l'aire. La seva particularitat és que van segellades al voltant del nas i la boca per a evitar completament el pas de les partícules, i a més contenen fibres embullades que filtren els patògens que viatgen en l'aire.

Per això són les més recomanades per al personal sanitari, el més exposat al coronavirus. Els últims estudis indiquen que les FFP2 aconsegueixen reduir el risc d'infecció fins a un 99% després de 20 minuts d'exposició a la infecció. Les FFP1 tenen una protecció similar.

2. Mascaretes quirúrgiques

Les mascaretes quirúrgiques d'un sol ús són la segona opció més segura per a aquelles persones que no tenen accés a una FFP1 o FFP2. Segons estudis recents, aquest tipus de mascaretes són molt eficaces en la transmissió de el coronavirus i la recepció de les gotetes respiratòries i els aerosols més petits. Fins a tres vegades més que les mestresses.

Compten amb filtres que retenen les partícules exhalades per la persona que l'usa, encara que estan pensades sobretot per a protegir a les persones de l'entorn del qual la porta. A més són molt més còmodes que un altre tipus, perquè no dificulten tant la respiració.

3. Mascaretes híbrides

Amb una eficàcia una mica menys que les dues anteriors, no obstant això després de diversos estudis s'ha conclòs que les mascaretes híbrides són l'opció casolana més segura. Es tracta de mascaretes que combinen dues capes de cotó de 600 fils amb un altre material, que pot ser seda, gasa o franel·la.

Aquestes mascaretes són capaces de filtrar més del 80% de petites partícules i més del 90% de les més grans. Les millors són les que combinen cotó i gasa, seguides de les de franel·la i seda. L'OMS recomana que les de tela tinguin almenys tres capes.

4. Borses d'aspiradora

Entre les millors alternatives casolanes a les mascaretes es troben els filtres d'aspiradora. El material amb el qual estan fetes les bosses d'aspiradores poden reduir el risc d'infecció fins a un 83% després de 30 segons d'exposició al virus, i un 58% després de 20 minuts.

Per això no és forassenyat utilitzar filtres d'aspiradora inserits dins d'una mascareta de tela o directament bosses d'aspiradora. Aquest material ofereix uns resultats gairebé tan bons per a filtrar els aerosols com les mascaretes quirúrgiques, i davant la falta de qualsevol de les opcions anteriors és una alternativa suficient per a evitar contagis.

5. Draps de cuina i fundes de coixí

Segons un estudi recent els draps de cuina i fundes de coixí antimicrobianes són les millors alternatives a les bosses o els filtres d'aspiradores. Així i tot, cal tenir en compte que els draps de cuina estiguin ben teixits per a una correcta protecció, i que les fundes de coixí siguin preferentment antimicrobianes, fetes amb setí, seda o bambú.

Amb tot, les autoritats sanitàries recorden que l'ús alternatiu de materials per a mascaretes casolanes per a la protecció no reemplaça les mesures bàsiques de prevenció, i sempre és preferible prioritzar les mascaretes habituals.

Les 5 alternatives que no protegeixen

Hi ha altres mascaretes i solucions alternatives que, en canvi, no protegeixen tant i de fet estan desaconsellades per les autoritats sanitàries. Pren nota i fixa't en el següent llistat de les mascaretes que menys protegeixen.

6. Bufandes i samarretes de cotó

Les recerques recents dutes a terme al Regne Unit estableixen que una sola capa de cotó de 80 fils és menys efectiu per a impedir el pas de les partícules que qualsevol de les opcions del llistat anterior. Concretament, redueixen el risc d'infecció un 44% després de 30 segons d'exposició al virus. Després de 20 minuts, baixa a un 24%.

7. Mascaretes casolanes

Les mascaretes de gènere, siguin de confecció casolana o més sofisticades comprades en una botiga, no impedeixen el contagi. Per a alguns resulten molt estètiques i originals, però els experts diuen que serveixen de poc. Protegeixen en certa manera a les altres persones perquè dificulten que un potencial infectat propagui el virus al seu voltant. Però en general les teles emprades no tenen propietats de filtre i deixen passar els aerosols.

8. Mascaretes de paper

Una recerca indica que les persones que utilitzen mascaretes de cotó tenen un 54% menys de possibilitats de contagi que les que no usen mascareta. En canvi, l'ús de les mascaretes de paper ofereixen un 39% de possibilitats de contagiar-se enfront dels quals no usen mascaretes. Les mascaretes de paper són més primes, per la qual cosa ofereixen menys protecció.

9. Pantalles de plàstic

Les pantalles de plàstic es van tornar bastant comuns en un moment donat, per exemple en el sector de les perruqueries i la gastronomia. Encara que poden ser un bon complement, les autoritats adverteixen que les pantalles de plàstic no substitueixen a les mascaretes, ja que sense la mascareta, les pantalles permeten el pas i la sortida de partícules potencialment contaminades.

Això és així perquè només detenen el pas de les partícules que cauen sobre l'acrílic, però l'aire circula lliurement pels costats i almenys la part inferior.

10. Mascaretes de mentó

Les mascaretes de barbeta o de mentó es van posar de moda fa poc pel resultat estètic que oferien, però els experts les desaconsellen. Es tracta d'una pantalla protectora que es recolza en la barbeta i cobreix la boca i part del nas. Però aquests dispositius no se segellen bé en la cara i moltes partícules s'acaben escapant. Portar-les pot ser considerat per les autoritats com no portar res, i comportar una sanció.