Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

La raó per la qual el coronavirus és més perillós ara que quan va arribar

El patogen ha adquirit la capacitat de transmetre amb més eficiència gràcies a una mutació genètica

Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020
Els investigadors han analitzat l'activitat de virus en diversos rosegadors | ACN

La major part de la societat i també alguns professionals sanitaris consideren que aquesta segona onada de coronavirus és menys perillosa que la primera. Alguns fins i tot han arribat a assegurar que el virus ha perdut virulència i, per tant, la seva letalitat és menor.

Queda clar que l'arribada de virus ens va agafar a tots per sorpresa. No sabíem a què ens enfrontàvem ni la gravetat de la situació. La població estava més conscienciada que en la primera onada, però tot i saber el que venia, molta gent ha perdut la por.

El virus és ara més perillós que al març

No obstant això, les últimes investigacions dutes a terme a la Universitat de Massachusetts han revelat que aquesta segona onada de contagis és fins i tot més perillosa que la primera. El motiu no és una major virulència del virus, però si una major capacitat de contagi.

El patogen ha adquirit la capacitat de transmetre amb més eficiència gràcies a una mutació genètica que li ha permès modificar la proteïna S, que el virus utilitza a manera de ganxo per fixar-se a la membrana de les cèl·lules humanes i poder infectar-les.

La mutació, anomenada D614G, li permet agafar-se a les cèl·lules amb més eficiència, segons l'estudi realitzat per la universitat americana i publicat aquesta setmana a la revista 'Nature'. D'aquesta manera, les persones infectades a tot el món amb aquestes soques produeixen i emeten major quantitat de virus, podent així contagiar més fàcilment a altres persones.

Tot i aquest augment de la contagiositat, els investigadors expliquen també que el coronavirus no ha evolucionat cap a una major virulència, ja que la mutació D614G no eleva el risc d'afectar els pulmons i causar pneumònia.

Major capacitat de transmissió durant la segona onada a Europa

Els coronavirus que circulen ara descendeixen d'un cep identificat per primera vegada en una mostra d'un pacient d'Itàlia del 20 de febrer amb la mutació D614G. Aquesta s'acabaria convertint en el cep dominant a tot el món, trobant-se a finals de juny a gairebé el 100% de totes les seqüències del SARS-CoV-2 analitzades a escala global.

Segons les últimes investigacions dels científics de la Universitat de Texas (EUA), hi ha un motiu per a la ràpida expansió d'aquest cep. Podria ser que la mutació fos beneficiosa per al virus i li donés un avantatge competitiu respecte a altres soques, que serien eliminades per selecció natural.

Els investigadors han analitzat l'activitat de virus en diversos rosegadors i han comprovat com la mutació augmenta la capacitat de virus de multiplicar-se i de transmetre a altres animals en les tres espècies estudiades: hàmsters, ratolins i fures.

«Hem demostrat que[la mutació] D614G augmenta la replicació viral en les vies respiratòries superiors. Aquesta troballa té implicacions importants per a comprendre l'evolució de la pandèmia de Covid-19», assenyalaven els investigadors de la Universitat de Texas en el seu article publicat a 'Nature'.

El virus amb la mutació D614G té càrregues virals més altes en nas i gola

En experiments amb hàmsters, la càrrega viral en les vies respiratòries altes ha augmentat molt més en els animals infectats amb virus mutats. Mentrestant, en cèl·lules i en teixits de l'aparell respiratori humà, han observat que els virus SARS-CoV-2 que tenen la mutació D614G produeixen fins a 2,4 vegades més de nous virus que aquells que no la tenen. D'aquesta manera, val més mantenir-se alerta i no infravalorar la perillositat de virus.

Les xifres de contagis baten rècords cada dia a tot el món i l'augment de la taxa de mortalitat ja comença a acostar-se a la de la primera onada. El relaxament de la població a l'hora d'incomplir mesures bàsiques com el distanciament social i l'ús estricte de màscares, fins i tot amb persones de l'entorn més proper, ha estat un gran aliat per a un virus que cada vegada és més contagiós.