El Ministeri d'Interior ha informat que la DGT està preparant cinc noves lleis per instaurar a les carreteres espanyoles, amb la intenció de reduir els accidents a les vies, i d'aquesta manera rebaixar l'índex de morts i ferits de gravetat. El ministre Grande-Marlaska ha volgut recordar que, tot i que les xifres d'accidents segueixen sent altes, «hi ha 24 morts i 611 ferits greus menys que l'any anterior».
Per poder reduir notablement el nombre de morts i ferits, la DGT va posar en marxa un nou pla que incrementa les mesures per evitar distraccions al volant, controlant encara més la velocitat en les vies urbanes o l'ús del telèfon mòbil, entre d'altres. Aquest pla ha estat anomenat Estratègia de Seguretat Vial i està previst que ses desenvolupi al llarg del període comprés entre 2021 i 2030.
Les cinc noves lleis que pretén implantar la DGT
De moment, de l'Estratègia de Seguretat Viaria que es vol implantar es coneixen cinc noves lleis:
Senyals lluminosos
Es posaran senyals lluminosos a la via per indicar possibles problemes que hi pugui haver a la calçada. També es pretén crear un registre estatal d'auxili en cas de patir algun problema a la via pública. Per acabar, es vol substituir el triangle utilitzat en cas d'incidència per avisar els altres conductors per un senyal V16 que consta d'una llum rotativa molt més visible que el triangle.
Més formació pels ciclistes
La intenció de la DGT és implementar una regulació més estricta en el contingut que deuen estudiar les persones que desitgin conduir una motocicleta. Els aspirants hauran d'aprendre més tècniques orientades a evitar accidents i la importància de dur un bon equipament i fer un ús responsable del vehicle.
Canvis en el permís per punts
La DGT pretén actualitzar el model de permís per punts, fent més notables les sancions per realitzar infraccions relacionades amb l'ús del telèfon mentre es condueix, així com actualitzar el curs de sensibilització per la reeducació viària, és a dir, per recuperar el carnet de conduir en cas de perdre tots els punts.
Formació presencial obligatòria
En l'últim cas de la llei anterior, serà obligatori rebre una formació presencial de vuit hores per conscienciar i sensibilitzar en l'àmbit de la seguretat viària. Aquests ensenyaments se centraran en els comportaments dels conductors i els principis bàsics de la seguretat, amb la intenció de fer veure a l'aspirant la importància de no realitzar temeritats i evitar així més accidents.
No poden circular a més de 30 km/h en nuclis urbans
També han anunciat que reduiran la circulació dins dels nuclis urbans a 30km/h, mesura que afectarà vies d'un carril per sentit.
Aquestes noves lleis es començaran a implantar en el període comprés entre 2021 i 2030 amb la intenció, segons recorda l'organització, de reduir notablement els accidents a les carreteres, produïts moltes vegades per temeritats o infraccions perilloses, com mirar el telèfon mòbil mentre es condueix o saltares les senyalitzacions de la via pública.