Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home adult revisa un document, i al cercle una oficina del SEPE

Els 5 requisits per poder cobrar ara l'ajuda per a majors de 52 anys

L'augment previst de la quantia del subsidi va quedar paralitzat al Congrés, però el SEPE ofereix avantatges als beneficiaris d'aquesta ajuda

Aquells que es troben a l'atur compten amb el suport del SEPE (Servei Públic d'Ocupació Estatal). Aquest organisme lliura una sèrie d'ajuts a moltíssimes persones i exerceix una gran tasca perquè moltes famílies disposin de recursos per tirar endavant.

Una de les principals prestacions del SEPE és la de desocupació. No obstant això, un cop els beneficiaris compleixin el termini per rebre aquesta ajuda, que és de 2 anys, poden optar a altres subsidis. A certa edat és complicat reincorporar-se al mercat laboral, i moltes empreses prefereixen comptar amb personal més jove i amb perfils que tenen camí per fer encara.

Tot i això, el subsidi per a majors de 52 anys s'ha convertit en una prestació essencial per a un sector de la població. Ja hi ha més de 400.000 beneficiaris, i tot indica que la xifra augmentarà amb el pas del temps.

Els requisits per al subsidi per a majors de 52 anys

El SEPE fixa una sèrie de requisits per lliurar aquest ajut.

  1. El principal és, com ja hem comentat, haver esgotat la prestació contributiva per desocupació.
  2. Per descomptat, cal estar en situació d'atur.
  3. Com és lògic, és obligatori trobar-se sense feina, per la qual cosa els treballadors fixos discontinus no podran tenir accés a aquest subsidi.
  4. Així mateix, els beneficiaris han de tenir 15 anys cotitzats, 2 dels quals han d'estar dins dels darrers 15 anys.
  5. També deuen haver cotitzat per desocupació durant almenys sis anys de la vida laboral.

A més, aquest subsidi cotitza per a la pensió de jubilació, i es pot percebre fins que la persona arribi a l'edat ordinària per finalitzar la seva vida laboral. La base de cotització serà el 125% del límit mínim de cotització que sigui vigent.

Actualment, el SEPE estableix que la quantia d'aquest ajut és de 480 euros mensuals, el pagament es fa cada mes i es rep entre els dies 10 i 15. Estava previst un augment de l'import fins a 750 euros a partir de l'1 de juny de 2024. Però el Congrés dels Diputats no va arribar a un acord per fer la reforma.

PP i VOX havien votat en contra, i la negativa de Podemos va ser decisiva perquè els canvis no tiressin endavant amb el subsidi. La formació morada justifica la seva decisió en considerar que la reforma provocava una "retallada" en els més grans de 52 anys.

Podemos no compartia el canvi model de cotització per a la pensió, que anava a la baixa. D'altra banda, la reforma comptava amb mesures com ara la possibilitat de treballar i cobrar part de l'atur, així com la protecció de nous col·lectius.