Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una mà subjectant una moneda d'un euro i un cercle amb diverses monedes amuntegades

Mira bé a la teva cartera: les monedes comunes per les quals paguen fins a 500 €

Els col·leccionistes poden arribar a pagar altes quantitats de diners per grups de monedes molt singulars

Les monedes poden sumar un gran valor amb el pas del temps. Molts col·leccionistes dediquen gran part del seu temps a cercar els exemplars més cobejats i reunir les monedes que han desaparegut del mercat o que van ser llançades per motius especials.

La numismàtica és, per dir-ho d'alguna manera, una forma de vida per a aquelles persones que la practiquen. Poden arribar a pagar altes quantitats de diners per monedes antigues, i algunes requereixen anys intensos de cerca, reunions, intercanvis i un procés interminable per trobar aquest objecte en particular.

Tot i això, hi ha monedes que, encara que semblin normals per al ciutadà mitjà, poden adquirir un valor de dimensions impressionants. Els establiments de compravenda, pàgines web i fòrums especialitzats revisen els exemplars i, en funció de la seva singularitat, poden atorgar-li un preu molt alt.

La moneda d'1 euro que pot arribar a valer 500

Una de les peces més cotitzades pels col·leccionistes és una moneda d'1 euro del 2002. Àustria va emetre aquest any una tirada de monedes amb la cara del compositor Wolfgang Amadeus Mozart. Aquest exemplar pot arribar a valer uns 500 euros, encara que al mercat de col·leccionistes s'ha vist algun exemplar més particular per 750 euros.

Imatge de fons de diverses monedes de 2 i 1 euro difuminades i una altra imatge d'una moneda de 2 euros amb la imatge d'Amadeus Mozart i de l'any 2002
Pot arribar a valdre 750 euros | Todocoleccion, MarekPhoto's Images

El motiu d'aquest valor, més enllà de tenir el rostre d'un dels músics més famosos de tots els temps, és un altre. Al revers, la moneda compta amb un excés de metall poc habitual.

Si a la teva cartera o en algun racó de casa teva tens una moneda amb la imatge de Mozart, no dubtis a acudir a un professional en numismàtica. Això no obstant, primer cal verificar l'any que hi ha inscrit (ha de ser 2002) i comprovar-ne el relleu. El taxador, que també comprovarà l'estat de conservació i la qualitat de la moneda, ha de dir si la moneda té valor.

Muntatge de la moneda d'1 € del 2007 del príncep Albert II de Mònaco en un fons difuminat de monedes
Algunes monedes de 1 € poden assolir un valor molt alt amb els anys | Claudiodivizia

D'altra banda, hi ha altres monedes molt demanades per col·leccionistes i portals de subhasta. És una altra moneda d'1 €, i també de l'any 2002. La seva particularitat és que compta amb la imatge del príncep Alberto II de Mònaco.

Aquest grup de monedes va ser encunyat al Vaticà, i les 2.000 primeres unitats tenen un error d'encunyació. No tenen els fendits laterals habituals, i la superfície és completament llisa. El valor pot superar els 400 euros.