Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un semàfor en color vermell, amb una altra imatge d'un conductor dins d'un cotxe i una altra imatge d'una noia amb cara de preocupació

La multa que pot posar la policia quan estàs parat en un semàfor

La DGT manté una postura ferma respecte a la seguretat viària i castiga durament les accions que poden distreure el conductor

Les distraccions al volant són una de les principals causes dels accidents de trànsit. La conducció requereix un alt nivell de concentració per estar atent a tots els estímuls i situacions que es presenten durant la conducció. Una distracció, encara que sigui un segon, pot tenir greus conseqüències.

Un dels elements que distreu més els usuaris és el telèfon mòbil. Rebre un missatge, canviar la cançó que està sonant o consultar el GPS ens pot despistar a la carretera. Per això, la Direcció General de Trànsit (DGT) castiga amb sancions importants tots els pilots que facin ús d'aquest dispositiu.

Així queda recollit al Reial Decret 1428/2003, de 21 de novembre, on s'aprova el Reglament General de Circulació. El text diu de manera explícita que només es podran utilitzar aparells mòbils "quan el desenvolupament de la comunicació tingui lloc sense fer servir les mans ni fer cascos, auriculars o instruments similars". És a dir, totes aquelles accions que impliquen desviar la mirada de la carretera cap al dispositiu o tenir una de les dues mans ocupades estan totalment prohibides.

La DGT et pot multar per mirar el mòbil encara que el cotxe estigui aturat

Les sancions poden assolir els 200 euros i pot suposar la pèrdua de fins a 6 punts del carnet de conduir.

La quantitat varia en funció de la situació i dels fets. Fer servir el mòbil subjectant-lo amb la mà comporta una multa de 200 euros i 6 punts. Si teniu un suport per deixar el telèfon, la multa és la mateixa, però es perden 3 punts del carnet.

A més, l'ús d'auriculars està radicalment prohibit, ja sigui amb cotxe, moto, patinet o bicicleta. La sanció també seria de 200 euros i 3 punts.

Si el mòbil en suport dificulta la visió del conductor, es pot constituir una infracció lleu. Hi pot haver una multa de 80 euros, sense pèrdua de punts.

Així mateix, la Instrucció SANC 22/06 del Ministeri de l'Interior indica que l'ús del mòbil està sancionat fins i tot si el vehicle està aturat. El document assenyala que l'acció de conduir es produeix "sempre que el vehicle estigui dins del trànsit rodat". Per tant, també s'inclou "el supòsit de vehicle aturat a carril de circulació en semàfor amb llum vermella encesa".

Els conductors han de vigilar i mantenir lluny les eines que poden ser una distracció durant la conducció. Molts accidents neixen per mirar el telèfon mòbil, ja que és una de les principals causes de mortalitat a les carreteres.