Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge amb una imatge de cotxes en fila a una carretera i una rodona vermella amb un radar i bitllets d'euro

Les multes que la DGT no et pot posar: totalment il·legals i recurribles

Algunes sentències judicials han anul·lat sancions i deixen clar que aquesta pràctica no compleix la normativa vigent

Sentències judicials recents han deixat en mal lloc algunes praxis de la Direcció General de Trànsit (DGT). El Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Pamplona, el 8 de febrer d'aquest any (38/2024), i el Jutjat del Contenciós Administratiu número 2 de Cadis, el 7 de novembre passat (130/23), han emès condemnes contra l'organisme per haver imposat una sèrie de multes.

La DGT multa vehicles estacionats amb la ITV caducada

I és que la DGT va llançar una instrucció el 2021 que recollia la possibilitat de multar els vehicles estacionats que no tinguin la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) renovada. És a dir, encara que el cotxe estigui ben aparcat i no s'hi circuli, hi ha la possibilitat de sancionar els usuaris que tinguin la data vençuda. Fins i tot si s'està reparant al taller.

Tot i això, moltes d'aquestes multes van acabar arribant als tribunals, que s'han encarregat de revocar-les i declarar-les nul·les a causa de la seva fonamentació il·legal. A més a més, els jutges han ordenat a la DGT pagar les costes processals d'aquests litigis.

"El legislador només sanciona l'incompliment de l'obligació de passar la ITV quan el vehicle circuli, de manera que, si aquest fet no es produeix, és una conducta atípica". Així ho assenyala una de les sentències que, per tant, posa en relleu que la DGT no estava actuant correctament.

La normativa estableix que només les forces i els cossos de seguretat de l'Estat tenen l'autoritat per multar conductors en moviment. La pràctica d'inspeccionar i multar vehicles estacionats amb els adhesius de la ITV caducada ha estat considerada il·legal pels tribunals.

"Aquestes denúncies persegueixen una finalitat recaptatòria"

En una entrevista a Economist & Jurist, el president d'Automobilistes Europeus Associats, Mario Arnaldo, va criticar el modus operandi de la DGT. Ha dit que "en absolut podem compartir el criteri sancionador que està utilitzant la DGT amb aquestes denúncies de la ITV, que només persegueixen una finalitat recaptatòria".

S'espera que la DGT ajusti el seu criteri i cessi d'imposar multes per aquesta infracció, reconeixent la decisió judicial i evitant casos similars futurs. D'altra banda, és important recordar quines són les infraccions més comunes que poden comportar multes.

Entre aquestes hi ha l'excés de velocitat, l'estacionament indegut, l'ús del telèfon mòbil mentre es condueix, no portar el cinturó de seguretat o no respectar els senyals de trànsit, així com conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues.