Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia dona amb problemes digestius

Els 5 símptomes de la Shigella, el nou contagiós bacteri que ja ha arribat a Espanya

Shigella és un bacteri molt contagiós que ja ha arribat a Espanya

Encara no s'ha posat el punt final definitiu a la pandèmia i ja ha arribat un nou bacteri contagiós. Es diu Shigella i ja hi ha casos confirmats a Espanya.

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ja ha detectat vuit casos de Shigella al nostre país. Tots corresponen a un brot que s'ha originat al Regne Unit, però tot apunta que no són els únics. L'organització ja està estudiant 22 possibles contagis més de Shigella sonnei al nostre país.

Què és la Shigella i com afecta

Shigella és un bacteri que es troba normalment als intestins. El microbi infecta l'aparell digestiu i provoca uns símptomes molt semblants a la gastroenteritis. Tot i que no és una infecció greu, és molt contagiosa.

La infecció per Shigella causa una diarrea bacteriana que és coneguda amb el nom de disenteria. A causa d'això, es produeix una inflamació a l'intestí i, consegüentment, provoca una diarrea greu amb presència de moc, sang o pus a la femta.

Des de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) destaca l'alt risc de contagi de Shigella. «La shigelosi és la gastroenteritis amb més risc de contagi, ja que un inòcul bacterià de tan sols 10-100 bacteris viables pot produir malaltia en adults sans», assenyala a la seva pàgina web.

Fotografia d'intestí afectat per Shigella
La Shigella infecta l'aparell digestiu. | CANVA

Quan una persona s'infecta per Shigella, el bacteri s'adhereix a les cèl·lules intestinals, les envaeix i les destrueix, produint així una diarrea sanguinolenta.

Aquesta patologia infecciosa afecta principalment a nens menors de sis anys, encara que és estranya la seva presència en nadons de menys de sis mesos, i també és comú en ancians. Tot i això, pot afectar persones de qualsevol edat, independentment del seu sexe. Un aspecte que cal tenir en compte és que una mala nutrició és un factor important que afecta la freqüència i la gravetat de la infecció.

La majoria de casos de Shigella es produeixen per transmissió persona a persona via fecal-oral. Encara que també es pot donar un contagi si es produeix la contaminació d'aliments o aigua amb excrements de pacients infectats.

Els símptomes més freqüents de Shigella

El símptoma principal que provoca la infecció de Shigella és la diarrea, la gravetat d'aquesta oscil·la entre moderada i greu. Un altre dels símptomes d'aquest agent infecciós és la disentria, és a dir, la malaltia infecciosa caracteritzada per una inflamació de l'intestí. Com a conseqüència, produeix moc, sang o pus a la femta, dolor abdominal de tipus còlic, nàusees, vòmits i una temperatura corporal superior a 38 ºC.

Fotografia d'una dona amb febre.
La temperatura corporal superior a 38 ºC és un dels símptomes de la Shigella. | CANVA

Els símptomes de Shigella solen durar al voltant d'una setmana i van minvant progressivament fins a desaparèixer del tot.

En els casos més greus d'una infecció per Shigella, es podria patir una deshidratació greu, a causa de perdre excessiva quantitat de líquids i electròlits sense fer-ne una reposició correcta.

Quan la infecció es produeix en nens de poca edat i en ancians, sol ser necessària l'hospitalització per mantenir més vigilància i realitzar un millor control del tractament.

Com evitar la infecció de Shigella

La mesura principal que pot evitar la contracció d'aquest agent infecciós és prendre mesures higièniques. Un rentat correcte de les mans amb sabó és la mesura més eficaç, especialment abans de manipular aliments o després d'anar al lavabo.

Fotografia neteja d'un vàter
Prendre mesures higièniques és molt important per evitar la propagació de Shigella. | CANVA

A més, si una persona està infectada ha d'extremar les mesures higièniques i controlar el maneig de la femta. En el cas dels nens infectats és important llençar el bolquer a les escombraries dins d'una bossa segellada. A més, la zona on s'ha fet el canvi de bolquer ha de ser desinfectada amb cura.

Tot i el seu alt risc de contagi, la Shigella no és una malaltia greu. «El pronòstic és molt bo per a la majoria dels pacients, encara que en els nens de poca edat, ancians, i pacients desnodrits o amb sistemes immunitaris deficients, poden existir un nombre més gran de complicacions», assenyalen des de la SEMI.