Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El director del CCAES, Fernando Simón, alertava dilluns del perill que la nova onada de contagis afecti persones de més edat

Espanya, davant l'última onada del coronavirus: Què passarà els pròxims dies

Fernando Simón avança el que està per arribar en plena cinquena onada

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha comparegut aquest dilluns, 12 de juliol. En la seva rutinària roda de premsa d'inici de setmana, l'epidemiòleg ha donat a conèixer la situació actual de la pandèmia a Espanya.

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, en el passat cap de setmana la incidència acumulada ha crescut 52 punts. Per això, ja arriba als 368 casos en 14 dies. Alhora, s'han notificat 33.932 nous contagis i 32 morts per la Covid-19.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha apuntat que Espanya té en l'actualitat «una incidència molt important». A més, cal afegir un detall. Hi ha dues comunitats autònomes que aquest cap de setmana no han ofert dades, com sol ser habitual cada dilluns.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'expert de Sanitat ha indicat que la previsió per als pròxims dies «és que segueixi ascendint» la incidència acumulada. «És probable que en un parell de dies estiguem per sobre dels 400 casos per cada 100 000 habitants», ha confessat visiblement contrariat.

Situació greu entre els joves espanyols

Simón no ha volgut deixar passar la pujada constant de contagis a casa nostra. El portaveu de Sanitat ha contestat a diversos temes que preocupen als ciutadans i, sobretot, als experts en la matèria. Per exemple, les noves variants, els no vacunats i la relaxació de les mesures restrictives i de prevenció.

El director del CCAES ha alertat que la majoria dels positius són de gent jove, el qual no vol dir que no siguin casos greus. L'expert va explicar que l'ocupació a les UCI ha pujat fins a un punt des de divendres passat, 9 de juliol, arribant al 7,8%. Mentrestant, en planta és del 3%, davant el 2,6% de fa tan sols tres dies.

Alerta a diverses comunitats després del creixement imparable de contagis

L'epidemiòleg més famós d'Espanya també es va referir a les restriccions establertes per algunes comunitats autònomes. Tant en la Comunitat Valenciana com a Catalunya, els màxims dirigents polítics han decidit implantar mesures de gran importància per frenar l'onada de contagis.

Sobre la Comunitat Valenciana, on s'han limitat les reunions a deu persones i s'ha implantat el toc de queda a 32 municipis. Simón ha afirmat que són mesures «raonables», perquè «no impedeixen completament una activitat, sinó que se li dona un marc adequat perquè sigui compatible amb el control de la transmissió».

D'altra banda, parlant de la situació a Catalunya, Simón va revelar que s'ha anat apreciant un empitjorament de la pandèmia des de fa diverses setmanes.

Així qualifica el director del CCAES la situació actual a Catalunya

La gravetat de la pandèmia a Catalunya preocupa molt al Ministeri de Sanitat i l'expert revela el motiu d'aquesta situació. «És l'efecte de concentracions molt importants de persones de diferents territoris, d'altres comunitats i fins i tot d'altres països», ha dit.

«Això ha comportat que, progressivament, s'hagin establert cadenes de transmissió molt importants. Són cadenes tant de variants que circulaven per Espanya, com d'altres que han pogut venir d'altres llocs». Així ha explicat el responsable del CCAES, que va qualificar la situació a la regió mediterrània de «dramàtica».

Per aturar el creixement dels contagis, el Govern de la Generalitat va anunciar aquest pròxim 12 de juliol noves mesures. Aquestes hauran de ser aprovades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Es tornen a establir el límit de les reunions socials a deu persones i es decreta el tancament de tota activitat a les 00:30.