Imatge del quiròfan híbrid de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

La cirurgia simple que fa remetre la diabetis en milers de malalts a tot el món

Amb aquesta cirurgia és possible remetre fins a un 75% els casos de diabetis

Només al nostre país, prop de 6 milions de persones pateixen diabetis. Aquesta malaltia, caracteritzada pels alts nivells de glucosa (sucre) en sang, sembla haver incrementat entre la població aquests darrers anys.

Tot i això, no tot són males notícies, perquè la seva remissió també pot estar cobrant la mateixa tendència. Pel que sembla, hi ha una cirurgia que és molt efectiva per tractar aquest tipus de casos: de tots ells, pot remetre fins a un 75%.

Adéu a la punxada al dit: aquesta és la cirurgia que pot acabar amb la diabetis

Si la xifra a nivell nacional és preocupant, a nivell mundial ho és encara més. Segons estima la Federació Internacional de Diabetis (FID), hi ha 537 milions d'adults a tot el món que pateixen aquesta malaltia.

Foto d'una persona amb diabetis
Actualment hi ha 537 milions de persones que pateixen diabetis a tot el món | GETTY IMAGES

Centrant-nos de manera més precisa en les dades, la prevalença que trobem al nostre país ens indica un 14,8% a la població adulta. Però, aquestes no són les úniques dades preocupants.

Federico del Castillo, responsable de cirurgia bariàtrica de la Unidad de Digestivos i Cirurgia General de l'Hospital Universitario Vithas Madrid La Milagrosa-CMED, assenyala el següent: «Més del 80% dels diabètics tipus II tenen obesitat».

L'obesitat i la diabetis tipus II presenten una vinculació estreta entre si. Aquesta relació és una cosa molt negativa si tenim en compte que, en la majoria de casos, això suposa un empitjorament pel que fa al pronòstic.

Al fil de la qüestió, del Castillo afegeix el següent: «Aquesta circumstància empitjora el pronòstic de la diabetis i la qualitat de vida perquè sol acompanyar altres alteracions, com hipertensió, augment de colesterol...».

Foto dels peus d'una dona pujant damunt d'una bàscula.
L'excés de pes és un problema associat a la diabetis | Getty Images

És evident que moltes malalties d'aquest estil poden estar condicionades per l'alimentació que duem a terme. Aquesta, juntament amb l'activitat física, constitueixen un pilar fonamental per mantenir una bona salut.

Però, pel que fa als pacients que pateixen diabetis i/o obesitat, encara es fa més important mantenir un estil de vida saludable. De vegades, però, en determinades situacions, els fàrmacs no acaben d'ajudar a combatre l'excés de pes.

«En casos on l'índex de massa corporal (IMC) és superior a 30, hi ha altres tractaments que poden resultar eficaços, com és la cirurgia bariàtrico-metabòlica», apunta del Castillo.

Així doncs, la cirurgia bariàtrico-metabòlica resulta ser molt efectiva per aconseguir una pèrdua de pes. Però el més destacable, a més, és que és un tractament molt eficaç a llarg termini.

Els procediments més rellevants són la gastrectomia tubular o vertical i el bypass gàstric, i estan indicats en pacients amb obesitat mòrbida. La seva efectivitat és elevada, ja que a través d'aquesta es poden remetre fins a un 75% dels casos.

És una cirurgia molt efectiva i beneficiosa

La gastrectomia és un procediment on se secciona el 80% de l'estómac, i només és útil el 20% restant. Això implica que la persona que s'hi sotmet tindrà menys gana i ingerirà menys quantitat d'aliments, ja que el seu estómac s'ha fet més petit.

Detall d'una persona damunt d'una bàscula i una cinta de medir davant
La cirurgia bariàtrico-metabòlica presenta resultats efectius a llarg termini | Getty Images

El segon procediment és el bypass gàstric, l'objectiu del qual és dividir l'estómac amb grapes per crear una petita bossa i connectar-la a una part de l'intestí prim. D'aquesta manera, en aquesta borsa no hi haurà espai per a tanta quantitat d'aliment.

Per tant, a través de la cirurgia bariàtrico-metabòlica, el pacient pot arribar a perdre entre el 70% i el 75% de l'excés de pes. Pel que fa al manteniment, la majoria de casos mantenen aquesta pèrdua més enllà dels cinc anys després de l'operació.

Això no obstant, l'aspecte físic no és l'únic que s'aconsegueix recuperar i millorar en la persona. La qualitat de vida també és un factor que adquireix especial importància en aquest tipus de casos. Molts pacients que se sotmeten a aquesta cirurgia, a la llarga, obtenen un benestar psicològic més gran.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp