Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El PSC i ERC, els dos únics partits que poden guanyar unes Eleccions Generals a Catalunya

Un de cada dos votants es decantaria pels socialistes (que en sortiren vencedors) o republicans.

Iceta amb Torrent | Cedida

 

Nou capítol del CIS previ al mes d'agost. El darrer baròmetre (fet abans de la investidura fallida), evidencia la pugna entre el PSC i ERC en unes hipotètiques eleccions espanyoles. En aquest cas, però,  serien els socialistes els vencedors, amb el 24,7%, mentre que Esquerra en sumaria el 22,9%.  Caldria veure, però  com es traduiria en resultats, tenint en compte la divisió electoral provincial i la Llei D'Hondt. 

Tot just el març d'aquest any, la intenció de vot del PSC no arribava al 18% dels vots. La seva pujada, que va tenir el seu punt àlgid el passat juny, ha estrat corregida a la baixa en el darrer CIS, però evidencia un retorn dels de Miquel Iceta a la centralitat política catalana, i més encara després dels bons resultats electorals. La victòria del PSC condemnaria als Comuns a no superar el 12% dels suports, lluny del gairebé 15% que van aconseguir a les eleccions del passat abril.

Qui també pot somriure és ERC, que recupera intenció de vot i que veu reforçat el seu viratge dins el procés. Si bé és cert que l'enquesta és prèvia a la seva abstenció a Pedro Sánchez, tot sembla indicar que  els republicans han trobat un relat i que aquest agrada a bona part de l'electorat catalanista i independentista. Al cost, Junts per Catalunya es quedaria només amb el 8% dels vots, lluny dels dos partits que actualment ocuparien la centralitat en les eleccions estatals.

Un dels grans damnificats és Ciutadans. El discurs pactista de parts dels independentistes i la posició altre cop central del PSC, allunya el partit d'Albert Rivera de les posicions capdavanteres i s'enfonsa a un 5,6% dels suports, unes xifres molt negatives. Els pactes amb VOX i la negativa a parlar amb Sánchez el castiguen fortament a Catalunya, un fet que tampoc aprofiten PP i VOX, que no superarien el 2% dels suports.