YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Li donen cita per vacunar-se a Espanya i descobreixen que fa 13 anys que va morir

El sistema de salut canari no havia donat de baixa la dona

Unes flors envoltades de tombes en un cementiri
Unes flors envoltades de tombes en un cementiri | Pixabay

A Espanya la campanya de vacunació ha agafat velocitat i ja s'estan administrant les dosis als majors de 80 anys. Aquest és un dels grups prioritaris per la seva vulnerabilitat, i des del 15 de febrer se'ls està trucant des dels centres de Salut. En un d'ells, a les Illes Canàries, s'ha produït una situació curiosa.

El Servei Canari de Salut es va posar en contacte amb la família d'una dona que porta 13 anys morta, a la qual cridaven per posar-se la vacuna. Ha passat a Las Palmas, on el centre mèdic tenia el nom de la dona en la llista del Grup de 5 de l'Estratègia de Vacunació.

La família, estranyada, va informar a l'instant que fa anys que la dona és morta i al centre van corroborar posteriorment que es tracta d'un error administratiu. La dona, en morir, no havia estat donada de baixa i, tot i haver passat ja més de deu anys de la seva mort, el seu nom seguia a la llista del sistema de Salut.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La filla de la difunta explica la sorpresa que es va endur en rebre la trucada: «Em vaig quedar en xoc perquè la meva mare el proper dia 2 d'abril farà 13 anys que va morir». Assegura que quan va rebre la trucada no podia creure el que estava escoltant, i que no entén com la seva mare podia estar encara donada d'alta quan «no hi havia anat al metge ni a sol·licitar medicaments».

No obstant això, la Conselleria de Sanitat no ho veu tan estrany, ja que assegura que aquests casos són molt excepcionals i aïllats, però poden passar. La coordinadora del pla de vacunació, Begoña Reyero, explica que, de vegades, les bases de dades no estan actualitzades i «en tot aquest període de vacunació i rastreig han sortit a la llum alguns casos així».

En haver estat al registre de sistema sanitari públic, la dona era una potencial usuària de la vacuna per estar dins de la població major de 80 anys. Formava part de les 70.073 persones que han de ser immunitzades a Canàries, a les que es preveu vacunar en les pròximes setmanes gràcies a l'arribada de més dosi de Pfizer i Moderna.

Ja ha passat altres vegades

El cas d'aquesta dona no és aïllat. Fa una mica més d'un mes, Dolors Fernández, una dona morta el 2007 i que ara tindria 107 anys, va ser cridada per vacunar-se a l'Hospital d'Úbeda, a Jaén. Per casualitat, la seva neta, Lola Marín, és alcaldessa d'una localitat de Jerez, Baeza, i va compartir a les xarxes socials el que va definir com «una nota d'humor negre en aquests dies de pandèmia».

Hi ha casos inclús macabres, com el de la dona escocesa a la qual van cridar per vacunar-se i van descobrir que era morta a casa després de 12 anys. El personal sanitari, estranyats que la dona no respongués a la crida, van acudir a casa i van descobrir el cadàver momificat de la dona: portava anys sense vida i ningú l'havia trobat a faltar.

La vacunació avança a bon ritme

Més enllà de l'anècdota, aquesta setmana s'ha conegut una bona notícia sobre la campanya de vacunació a Canàries: en aquesta comunitat, els centres sociosanitaris ja estan lliures de coronavirus. El 97% de les persones usuàries i el 94% de les plantilles que treballen a les residències ja estan immunitzades.

El govern canari, a través de la conselleria de Salut, ha expressat el seu optimisme per les bones dades de vacunació. Això obre noves perspectives, perquè la vacunació en els centres sanitaris va acompanyada d'una reducció dràstica de la mortalitat.

La comunitat segueix vacunant els majors de 80 anys i es prepara per afrontar una nova fase de la vacunació amb els més grans de 70 i població de risc. L'arribada de noves vacunes i de més dosis afavorirà l'acceleració de la vacunació, mentre els canaris posen ja la vista en les vacances de Setmana Santa i la temporada d'estiu.


Comentaris

envia el comentari