Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un cotxe de la Policia Nacional i una noia sorpresa

«L'han citat»: La Policia avisa de l'estafa que comença amb un correu electrònic

Alerta màxima per una nova estafa amb què suplanten la Policia

Hem de parar molta atenció davant els nous fraus i estafes que creen els estafadors perquè caiguem en la trampa. El seu objectiu no és cap altre que robar les nostres dades personals i tots els diners possibles.

Si seguim a la Policia Nacional a les xarxes socials o hi donem una ullada al web de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta, anem pel bon camí. I és que segurament els seus consells per evitar aquestes estafes ens vindran de luxe. Per això, ens centrarem en un últim avís que ha difós l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).

En aquest cas, la Policia ha revelat a l'OSI que han conegut una nova campanya de 'phishing' que suplanta aquest Cos de l'Estat. A través d'un article de Facua, publicat aquest dijous 7 de setembre al seu web, ens donen més detalls d'aquest nou frau.

Alerten d'una nova estafa a través del correu sobre una falsa citació judicial

El pitjor de tot aquest frau és que els ciberdelinqüents ens fan pensar que un missatge que ens arriba al correu electrònic és una citació judicial. Però res més lluny de la realitat. L'objectiu d'aquests ciberdelinqüents és infectar tant com puguin el nostre equip per fer de les seves.

Muntatge dun ordinador portàtil i una rodona amb el començament del link duna pàgina web
Molt de compte amb el correu que reps perquè, si l'executes, la teva seguretat està en risc. | Pexels

Ves amb compte si reps aquest correu electrònic amb l'assumpte «Policia Nacional denuncia, sol·licitar que se citi el demandat. Citació electrònic ID». Això sí, has de parar molta atenció perquè altres correus poden tenir assumptes molt semblants a l'esmentat i ser igual de perillosos.

En aquest cas, volen fer veure que ens escriu la Policia Nacional. Encara que, si som una mica espavilats, podem veure a l'adreça de correu electrònic que el correu no coincideix amb l'oficial de la Policia.

L'avís de la Policia a través de l'OSI on suplanten el Cos

En aquest missatge, es demana a les víctimes que punxin un enllaç i descarreguin un arxiu amb més detalls de la citació judicial perquè entrin com més aviat millor. La veritat és que hem d'anar amb molta cura si no volem caure a les xarxes d'aquests ciberdelinqüents.

Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit
Elimina el correu de la falsa citació judicial i envia'l a la carpeta de correu brossa. | Frank Vex

Dins d'aquest, hi ha un altre tipus de fitxers, un '.txt' i '.hta'. L'últim és perillós, ja que si s'acaba executant, un troià s'instal·larà al dispositiu i la seguretat d'aquest quedarà en dubte.

Consells de l'OSI per no caure en la trampa

Des de l'OSI ho tenen molt clar i el consell que difonen a la gent que ha rebut aquest correu electrònic és esborrar-lo immediatament. A més, no hem d'oblidar de marcar aquest correu com a correu brossa.

Ara bé, sí finalment s'han descarregat aquests fitxers, encara tenim una opció per no infectar el nostre equip. I és eliminar-los de la carpeta de descàrregues i de la paperera de reciclatge abans d'executar-los. Si creus que el teu equip ha estat infectat, analitza'l detalladament amb un antivirus o pots reiniciar-lo i restaurar l'equip del tot.

Des de l'esmentat organisme també es recomana que interposis una denúncia davant les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i hi lliures tota la informació que tinguis. Així, podran analitzar el frau i ajudar que altres persones no caiguin en la mateixa trampa.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!