El Laboratori Ciutadà d'Innovació de Cornellà de Llobregat (Citilab) busca solucions factibles per l'amenaça de la cosificació de les dones en l'àmbit de les xarxes socials. De fet, busquen solucions mitjançant col·laboracions tant públiques com privades.
Citilab ha obert un procés de Compra Pública Innovadora, destinat als emprenedors que tenen projectes per tal d'erradicar aquest problema a xarxes socials tan populars com ho són Facebook i Instagram. «El procés de Compra Pública Innovadora és un instrument bastant nou que afavoreix la innovació dins de l'economia del coneixement», ha senyalat Roser Santamaria, responsable de LaborLab del Citilab.
El primer que han fet ha estat obrir una convocatòria de propostes de projectes nous per lluitar contra la cosificació 2.0. Una vegada avaluats els projectes participants, han seleccionat els cinc projectes més atractius, els quals reben 1.400 euros per poder elaborar un pla de viabilitat. Dels cinc candidats finals, en quedaran dos per passar a la fase final del prototip, als quals se'ls ajudarà amb uns altres 6.000 euros. És una de les vies que han trobat per tal d'incentivar aquests projectes que faran un gran servei social.
El procés finalitzarà a finals del mes de novembre: «Com estan competint entre ells en aquests moments, no podem donar molts detalls sobre què estan fent. Busquem centrar el repte, per això parlem específicament de xarxes socials», explica Santamaria. «La preocupació pels temes de gènere es troben a l'alça, es necessiten solucions innovadores. Els projectes que estem buscant innoven socialment i tecnològicament. Reunim tot el còctel: tecnologia com a eina per solucionar una necessitat social», sentencia la responsable de LaborLab.
L'ús de les xarxes socials
Un estudi fet per la Universitat del País Basc assenyala que «l'ús massiu» per part d'adolescents a les xarxes socials fan de la cosificació una «forma tangible de discriminació sexista». «S'ha observat un patró de conducta cosificadora entre les adolescents, mentre que ells mostren nivells més alts de sexisme», diu l'estudi.
A més, la investigació també mostra que «els adolescents utilitzen més les xarxes socials digitals per l'oci, en canvi elles les utilitzen per relacionar-se amb el seu entorn, cosa que fa que estiguin més exposades a opinions externes».
La lluita contra aquesta situació
Per Núria Balada, presidenta de l'Institut català de les Dones de la Generalitat de Catalunya (ICD), les xarxes socials «reprodueixen i amplifiquen les discriminacions presents en la societat». Balada creu que és important «fomentar relacions entre nois i noies basades en el respecte i el consentiment».
Fa ja un parell d'anys que la Generalitat va començar una lluita contra la cosificació de la dona a les xarxes socials. Va iniciar 'Tabú. Tu tries què t'hi jugues', una exposició que estava vinculada a un joc per telèfons mòbils per facilitar les «sessions de prevenció» que imparteixen a les aules mestres de secundària i el personal tècnic d'espais per a joves.