Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Estudien apujar el preu del tabac per reduir-ne el consum

Els investigadors creuen que, amb l'establiment d'un preu mínim, es podria reduir el consum entre la població

Espanya és un dels països d'Europa amb el preu del tabac més baix | CatalunyaDiari.cat

Un estudi elaborat per sis investigadors del Consell Assessor sobre el tabaquisme a Catalunya proposa apujar el preu del tabac per reduir-ne el consum entre la població. Encarir el tabac és «la mesura que té major impacte en la reducció de la seva prevalença, sobretot en les classes més desafavorides», segons indica l'estudi titulat 'El control del tabaquisme a Espanya: situació actual i prioritats'.

Encara que últimament «s'ha mitigat l'oferta de marques barates», els investigadors plantegen l'establiment d'un preu mínim i així evitar «les tàctiques de la indústria per mantenir un baix cost». El preu del tabac a Espanya, malgrat que en l'última dècada hagi arribat a duplicar-se, dins del context europeu continua sent un dels preus més baixos.

El tabaquisme a Espanya ha disminuït en les últimes dècades

En els darrers anys hi ha hagut un descens general de l'epidèmia de tabaquisme a Espanya, sobretot observant-ne el consum durant les últimes quatre dècades. Tot i així, la mortalitat que s'atribueix a l'addicció només disminueix en homes, ja que en les dones continua augmentant.

S'estudia apujar el preu del tabac per reduir-ne el consum
S'estudia apujar el preu del tabac per reduir-ne el consum | cedida

A més, el tabaquisme no afecta d'igual manera a tots els segments de població i té més incidència en segons quins. Pel que fa a l'edat, en els homes la franja de fumadors se situa entre els 25 i els 45 i, en canvi, en les dones, l'addicció al tabac és més notable entre els 45 i els 55 anys. Cal afegir que hi ha grups concrets que pateixen més tabaquisme com són els homes d'ètnia gitana o d'origen xinès, les persones ingressades a presó o els pacients amb patologies associades a la salut mental.

Els investigadors asseguren que «cal desnormalitzar el consum»

Respecte als adolescents, un dels sectors de població més susceptible al tabaquisme, les dades demostren que  s'ha reduït la proporció de fumadors diaris encara que es mantenen els que reconeixen haver fumat en l'últim mes. Segons els experts prevenir el tabaquisme en adolescents és un «objectiu prioritari» i s'han de «confrontar esforços de promoció de la indústria tabaquera».

Per això una de les propostes és evitar la publicitat sobre tabac, cigarretes electròniques i pipes d'aigua, ja que poden «frenar el procés d'abandonament del tabac dels fumadors madurs».

Els passos imprescindibles per als investigadors per reduir el consum i motivar als fumadors a deixar el tabac és «proporcionar informació sobre els beneficis de deixar-ho» i «desnormalitzar el consum». Fins i tot que els professionals sanitaris, amb «un rol actiu dels serveis d'atenció primària» aconselli als fumadors que ho deixin, ja que pot tenir èxit en un 5% dels casos.

 

També et pot interessar...