La batalla política entre el PSOE, Ciutadans, i el PP per La Moncloa amb un ull ja posat a la repetició electoral el pròxim novembre i un altre en el possible avançament electoral de Catalunya, té en tensió a tots els grups electorals. Els independentistes fa temps que es troben en un moment de divisió d'opinions, però en l'altre sector també hi ha moviments. Des de fa mesos, Societat Civil Catalana, entitat portaveu de l'espanyolisme a Catalunya ha anat virant el seu discurs, i acostant-se a un catalanisme pragmàtic, més proper al PSC que al PP o Ciutadans. De fet, des de fa mesos Societat Civil defensa el diàleg entre els independentistes i el Govern espanyol i ha criticat els acords de Ciutadans i PP amb VOX.
Ciutadans carrega contra SCC
Societat Civil Catalana va organitzar la gran manifestació constitucionalista que ha viscut el Procés a Barcelona. El seu viratge, però., l'ha pusat en l'ull de l'huracà de partits com Ciutadans, instal·lats en la intransigència política. El passat dilluns el portaveu de C's al Parlament, Carles Carrizosa, va carregar contra Societat Civil Catalana en una entrevista.
En especial ho va fer contra Fernando Sánchez Costa, el seu president, a qui l'acusa de buscar la tolerància amb l'independentisme per no resultar «incòmode» davant la investidura de Pedro Sánchez, que en un principi comptaria amb el suport d'ERC, el PNV i Podem, amb qui encara estan negociant, en la pròxima investidura del setembre.
«Temo que SCC estigui abraçant la tesi del socialisme a Catalunya» deia en les declaracions, «temo que aquesta associació miri de no ser incòmoda a les tesis de Sánchez». Unes paraules que evidencien el divorci entre SCC i Ciutadans i que reflecteixen que, en l'àmbit polític espanyol, hi ha dues posicions molt clares que ara mateix semblen irreconciliables.
Dues posicions envers SCC
El nou rumb de Societat Civil Catalana ha generat dues posicions dins els no independentistes: per una banda, els més partidaris al diàleg, a l'acord amb el nacionalisme català moderat per deixar enrere la política de blocs, com és el cas del PSC; per l'altra hi hauria C's i PP, a més de l'entitat S'ha Acabat, els quals consideren «no es pot dialogar» amb aquells qui reprendrien la via de ruptura quan vegin l'oportunitat. Aquests últims són els que exigeixen a SCC més mobilització, més presència als carrers i a les institucions amb un discurs contundent en contra dels independentistes catalans.
Carrizosa, concretament, creu que SCC «hauria de tenir un paper de foment de participació ciutadana en tots aquells òrgans que articulen el teixit social i civil de la societat» i afegeix «i no per prendre partit en la confrontació política per uns partits constitucionalistes o uns altres» com està fent segons ell. A més, és contundent pel que fa a la seva posició respecte a l'organització: «Esperem que rectifiquin».