Tot i que el món sencer ara mateix té els ulls posats en els incendis del Brasil a l’Amazones, el centre del continent africà també està en flames. De fet, durant la mateixa setmana, fins a 6.902 incendis van cremar a Angola en 48 hores i fins a 3.000 al Congo, segons dades del satèl·lit MODIS de la NASA.
Aquestes xifres situen aquests dos països al capdavant dels incendis mundials, deixant el Brasil en tercera posició amb 2.100 incendis. Així doncs, la superfície cremada d’Àfrica ja supera la de l’Amazones. I és que amb dades més recents, aquesta setmana Zàmbia ja ha ocupat el quart lloc de la llista.
Segons es pot observar als mapes que ofereix el Sistema Avançat d’Informació sobre Focs (AFIS), els dos grans focus incendiaris del Congo i Angola, se sumen als focs que també hi ha Moçambic, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue. D’aquesta manera, els incendis de la zona subsahariana suposen actualment un 70% de tota la zona cremada de tot el món.
Una situació no excepcional
Aquesta situació preocupant a l’Àfrica no és excepcional, ja que només durant el mes de juny de l’any passat hi van cremar 67.000 incendis en una sola setmana. I les raons segueixen sent les mateixes que al Brasil, la crema indiscriminada de vegetació per part dels agricultors per tal de guanyar terreny per als cultius.
Des de la NASA ja es va denunciar l’any passat que molts d’aquests incendis es podrien haver evitat si els agricultors africans canviessin els seus costums a l’hora de cultivar la terra. Així, en moltes ocasions, els focs acaben descontrolant-se i la sequera del territori afavoreix la seva expansió.
But there is another region of the world on fire - a region that stretches from Angola through the Democratic Republic of the Congo (see the @NASA). It would be good to pay attention to that fire as well. Here is despair.
We are in search of hope. pic.twitter.com/PkEBgfsYP4— Vijay Prashad (@vijayprashad) August 24, 2019
You're so "worried" about climate and biodiversity that you don't care about the thousand fires in Angola, DR Congo, Madagascar and Zambia. Maybe because they don't compete with the inneficient farmers that your government has to subsidize. pic.twitter.com/aQbRDri82y
— Caneta #ReformaSemPrivilegios (@Desesquerdizada) August 24, 2019
La crema descontrolada i monstruosa de l’Amazones ha fet que molts manifestants sortissin arreu del món i que les xarxes socials traguessin fum davant de la gestió que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, n’està fent. En el cas de l’Àfrica, el moviment arreu del món no ha estat tan evident i fins i tot, en molts casos, no se sabia.