Muntatge d'una persona en trucada i els logos de CaixaBank i Vodafone

Si ets client de CaixaBank i Vodafone, posa't alerta: intenten estafar per telèfon

Ves amb compte a l'hora de donar les teves dades per telèfon o per internet

Si bé és cert que durant tot l'any convivim amb estafes de tota mena, cal destacar que a l'estiu sembla que augmentin notablement. Aquest any, els afectats més grans són els clients de CaixaBank i els clients de Vodafone, ja que els ciberdelinqüents es fan passar per aquestes empreses per robar-te diners.

Pel que coincideixen ambdues estafes, és a usar la mateixa tècnica: el 'phising' . Aquesta consisteix a suplantar la identitat d'empreses, companyies o altres serveis públics, amb la finalitat d'aconseguir informació tant bancària, com personal.

L'estafa de CaixaBank comença amb un suposat error a la targeta

Respecte als estafadors que es fan passar per CaixaBank, el primer pas és trucar als clients i dir-los que han detectat un problema amb la targeta. Tot seguit, el següent pas el fan just en penjar la trucada.

Així doncs, envien un SMS a la mateixa persona amb qui han parlat dient el següent: «A causa dels nous canvis de seguretat de la targeta, ha estat desactivada. Accediu a l'enllaç per activar-la».

És a aquest moment on la víctima pot ser estafada o no. Si punxa a l'enllaç i omple les dades que se li sol·liciten, que són les de la targeta del banc, ja ha caigut. I és que els estafadors ja tindran les dades necessàries per poder accedir al seu compte bancari i retirar tots els diners que vulguin.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Els estafadors suplanten la identitat de les entitats per sol·licitar les teves dades | Getty Images Signature, Billion Photos

Els estafadors de Vodafone fan servir la mateixa tècnica

En aquest cas, passa més o menys el mateix. És a dir, l'estafador truca al client fent-se passar per un empleat de la companyia telefònica i s'inventa qualsevol situació per sol·licitar les dades a la víctima. A causa de la gravetat de la situació, Vodafone ha actuat i ha enviat un missatge a tots els seus clients per avisar-los.

A l'esmentat missatge posa: «VF INFO: El volum de trucades fraudulentes fent-se passar enganyosament per Vodafone cada vegada és més gran. És una prioritat per a Vodafone protegir els nostres clients d'aquest tipus d'amenaces, per això recorda que qualsevol trucada des del número de telèfon 607123000 està realitzada per Vodafone. Gràcies per confiar en Vodafone».

Amb això, posen una mesura en què es pot confiar. I és que, si el número des del qual et truquen, és el que indiquen al missatge, pots estar segur que és Vodafone. Si no, desconfia.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Els ciberdelinqüents han arribat a un alt nivell tecnològic

La veritat és que recollir les dades que et demanen mitjançant una mentida és relativament senzill. Però cal destacar que els ciberdelinqüents estan arribant a fer nombroses coses amb la tecnologia, que no són tan fàcils.

Per exemple, aquest 2 d'agost, els Mossos d'Esquadra de Catalunya han advertit a través de les xarxes socials que s'estan clonant botigues virtuals per enganyar-te amb ofertes atractives.

Aquestes estafes no són tan fàcils de verificar, ja que no tothom sap com comprovar si una pàgina web o una aplicació és l'oficial. Tot i això, els cossos policials han aportat una sèrie de recomanacions:

  1. «Compra a webs de confiança».
  2. «Paga mitjançant sistemes segurs».
  3. «Desconfia de les ofertes o anuncis amb faltes d'ortografia».