Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una oficina de BBVA.

Una clienta catalana de BBVA alerta d'una estafa molt creïble: «Em van prendre 2.000€»

La víctima ha compartit el seu testimoni a les xarxes socials

Si reps un missatge o SMS sospitós del teu banc, no l'obris: podria tractar-se d'una estafa. Aquests dies s'ha fet viral a les xarxes socials el testimoni d'una clienta de BBVA que l'ha viscut de primera mà. La víctima afirma que li van treure gairebé 2.000 euros del compte bancari per un error que podem cometre tots.

Les ciberestafes a través d'SMS són cada cop més freqüents. Tot i que moltes vegades són fàcils de detectar, algunes vegades poden passar desapercebudes. I és que, els ciberdelinqüents tenen al seu abast totes les eines per fer operacions fraudulentes més realistes.

D'aquesta manera, s'asseguren que els usuaris hi caiguin. Això mateix és el que ha passat a Adriana Díaz, víctima d'una ciberestafa. La noia, a qui li van robar gairebé 2.000 euros, ha compartit la seva experiència a través de Twitter.

La nova estafa de l'SMS amb què van buidar el compte d'una dona

El 15 de novembre passat, Adriana Díaz escampava a través de la plataforma digital el seu testimoni com a víctima d'una ciberestafa. Tal com explica a Twitter, la usuària va rebre un SMS de BBVA.

Mòbil
La víctima ha compartit el seu cas a través de les xarxes socials | GETTY IMAGES

A través del missatge suposadament enviat pel banc, se li avisava que el compte havia «iniciat sessió des d'un nou dispositiu» i que, en cas de no reconèixer l'acció, ho hauria de verificar a l'enllaç que contenia el text.

Segons la usuària, en cap moment va sospitar que podia tractar-se d'una estafa, ja que el missatge es trobava dins de la 'conversa' habitual amb el banc. Així doncs, va fer cas a les indicacions, fent clic al 'link' adjunt. Tal com relata la víctima, l'enllaç la va portar a un inici de sessió aparentment normal.

La sorpresa va arribar quan Adriana va decidir accedir a la banca en línia a través del seu ordinador. En entrar a l'apartat de 'dispositius de confiança', la usuària es va adonar que, a més del telèfon, hi havia enllaçats dos dispositius més. Segons explica, es tractava de números desconeguts, que no pertanyien ni a ella ni a cap familiar, així que va decidir eliminar-los.

Els estafadors es van fer passar per treballadors del banc

Després d'esborrar els dispositius del seu compte, Adriana va rebre una trucada. Tal com recull al seu fil de Twitter, el remitent es va presentar com a tècnic de seguretat de BBVA.

Segons la usuària, el treballador del banc la va avisar d'uns moviments sospitosos: «Hem vist un intent de compres inusuals: un parell per valor de 495 € i una altra de 200€. Truquem per confirmar que no ha estat vostè». Efectivament, la víctima no tenia constància d'aquestes despeses.

Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.
La víctima assegura que els estafadors ho tenien tot calculat | Europa Press

«A partir d'aquell moment, comença una conversa de 20 minuts amb una persona que semblava completament normal», relata Adriana Díaz. En tot moment, la usuària estava convençuda que era algú que formava part del banc i que li estava cancel·lant tots els rebuts. Tot i això, més tard es va adonar que no era així.

El suposat treballador li va indicar que, per poder cancel·lar les operacions bancàries, havia d'introduir els codis que rebria per SMS. Així mateix, també li va anul·lar una segona targeta que havia creat. Un cop executats tots aquests passos, l'operari va penjar la trucada. El 'tècnic de seguretat de BBVA', en realitat, era un estafador.

 

Li van treure gairebé 2.000 euros del compte

Després d'aquell comiat sobtat, Adriana Díaz no es va quedar amb bon gust de boca. Tal com relata, la usuària va decidir tornar a entrar al seu compte. En aquell moment, va poder comprovar que els seus diners estaven retinguts.

Els estafadors havien obert una tercera targeta que utilitzaven per fer pagaments fraudulents. La víctima es va adonar que li havien robat gairebé 2.000 euros.
Immediatament, la usuària es va posar en contacte amb el banc. Segons explica, des de BBVA van cancel·lar totes les targetes i, d'aquí a uns dies, podrà recuperar els seus diners.

El d'Adriana Díaz no és un cas aïllat. Després de la publicació del testimoni a Twitter, els comentaris s'han omplert d'altres usuaris que asseguren haver estat víctimes de la mateixa estafa. Molts denuncien haver rebut missatges del mateix estil per SMS.