Les relacions d'Espanya amb Algèria no passen pel seu millor moment. De fet, des de finals de març, el Centre Nacional d'Intel·ligència alerta sobre les noves estratègies migratòries del país africà. Hi ha moltes probabilitats que facilitin l'arribada de pasteres a les nostres costes, recull El Español.
Aquests informes tenen l'origen en el canvi adoptat pel Govern de Pedro Sánchez respecte al Sàhara Occidental. Es tracta d'una qüestió de gran importància per a les autoritats algerianes, enemistades amb el Marroc i aliades amb el Front Polisario.
Al mateix temps que rebien aquesta informació, des de l'Executiu intentaven traslladar a l'opinió pública un missatge tranquil·litzador. Fa temps que estan sostenint que la relació amb aquest país és bona i que no existia cap mena de diferència.
Els serveis d'intel·ligència consideren que la situació de la immigració il·legal repuntarà les pròximes dates. A l'Informe Anual de Seguretat Nacional, ja recordaven que era bàsic actuar amb molt de tacte en aquesta zona. Sobretot, per la «complexa situació geopolítica» que pateix el Magrib, que «s'ha vist més amb més tensió», recull aquest digital.
Des del CNI fan una crida per controlar l'arribada de pasteres i llanxes a les costes espanyoles. Tant a la ruta algeriana com a la marroquina. Resulta essencial per «no col·lapsar els sistemes de recepció i acollida».
El canvi de plans del Govern pel que fa a la gestió del Sàhara Occidental implica una sèrie de conseqüències. En els darrers dies, s'ha registrat l'arribada de piragües des d'Algèria a les Illes Balears. El control que es tenia sobre ells ha saltat pels aires, com es preveia.
L'acord amb Algèria, en punt mort
El 2013, la Guàrdia Civil havia signat un conveni de cooperació amb el Servei de Guardacostes d'Algèria i amb la Gendarmeria. Pretenien incrementar la col·laboració entre els diferents organismes per contenir la migració irregular.
Tot i això, aquest acord va quedar a l'aire quan va augmentar la recepció de pasteres a Alacant, Múrcia o Almeria des del país magribí. Presenta una taxa d'atur molt elevada entre els joves, que ronda el 14%. Això fa que molts decideixin jugar-se la vida per arribar a Europa.
Des de començament del 2022, s'ha notificat la mort o desaparició de 171 persones procedents d'Algèria. Tots ells havien intentat arribar a Espanya en pastera. Així ho confirma el delegat del Centre Internacional per a la identificació de Migrants Desapareguts, Francisco José Clemente.
Fins a la costa de les Balears van arribar dimecres passat sis pasteres, amb 113 persones a bord. A aquest territori insular han arribat un total de 467 persones en 32 pasteres el primer semestre de l'any.
Temor que es dispari l'arribada d'immigrants
Els serveis d'Intel·ligència sospiten que les pròximes setmanes es multiplicarà l'arribada d'immigrants procedents d'Algèria. En el cas que el país magribí no li posi fre, alerten que la situació es pot desbordar. Mostren la seva preocupació pel que pugui passar al litoral Mediterrani.
Als països del nord d'Àfrica no tenen cap problema a l'hora de ser permissius amb aquestes polítiques migratòries. És la manera que tenen alguna manera de pressionar Europa.
Però la situació entre els dos països sembla força embussada. No només van suspendre el tractat d'Amistat, també van congelar les operacions bancàries que facilitaven el comerç entre ells.
Espanya va assenyalar que el seu posicionament del costat del Marroc mai no generaria un conflicte amb Algèria. Tot i això, des del CNI no opinen el mateix des de fa tres mesos.