La vida sense mascaretes és molt millor. Des que a Catalunya es va anunciar la seva retirada, la població ja viu molt més tranquil·la. Sembla que hem aconseguit parar els peus al coronavirus, i ja cada cop estem més a prop viure com abans.
Sembla mentida que ja fa més de dos anys que vam haver de tancar-nos a casa nostra, amb l'única esperança que aquest malson acabés molt aviat. No obstant això, va durar més del que pensàvem, i ens va tocar patir-ne les conseqüències.
Avui dia, les quarantenes, les mascaretes, o el tancament de locals o aeroports ja formen part del passat. Tot i això, diversos experts han llançat una advertència als ciutadans. I és que el coronavirus no se n'ha anat, i podria tornar amb molta més força.
Les vacunes, molt qüestionades actualment
El procés de vacunació contra la malaltia ens ha permès fer passos de gegant en el nostre camí cap a la normalitat. Gràcies a aquestes injeccions, molts de nosaltres hem aconseguit evitar el contagi, o fer que els seus efectes no fossin tan greus.
En el cas de Catalunya, sempre ha estat un dels territoris més vacunats, i això s'ha notat en la situació sanitària i epidemiològica. Quan van començar a desenvolupar-se les vacunes, els casos i les defuncions van anar disminuint progressivament.
En canvi, amb el pas del temps, els professionals sanitaris estan qüestionant cada cop més l'efectivitat del procés de vacunació. Creuen que cal adaptar les vacunes existents a les noves variants que sorgeixen del coronavirus, per prevenir abans d'hora.
Cal canviar d'estratègia
Un dels experts que corrobora aquest argument és l'expert David R. Martínez, un becari postdoctoral en epidemiologia de la Universitat de Carolina del Nord. En un escrit signat per ell a The Conversation, ho ha deixat tot molt clar.
«A mesura que la immunitat disminueix i sorgeixen variants noves i més contagioses, el món necessita una estratègia d'impuls a llarg termini», va sentenciar. És per aquest motiu que demana col·laboració ciutadana per «actualitzar la vacuna contra el coronavirus per coincidir amb les noves variants».
Martínez creu que cal renovar les injeccions. I és que «les vacunes de reforç són simplement dosis addicionals de les vacunes basades en la variant del virus del brot que es va extingir fa molt de temps».
«Les variants del coronavirus han canviat molt respecte al virus original, un fet que no és un bon auguri per a l'eficàcia contínua de la vacuna», va afirmar l'immunòleg.
Tenim dues solucions
Martínez s'ha atrevit a llançar dues possibles solucions que puguin posar fi al gran problema del coronavirus. Primerament, proposa una injecció anual feta a mida, tal com passa amb la vacuna de la grip. Malauradament, «els científics encara no han pogut predir quina serà la propera variant amb algun grau de confiança».
La segona via d'escapament podria ser «canviar l'estratègia de reforç de la vacuna per incloure enfocaments de vacunes universals contra el coronavirus. Que, de fet, ja semblen prometedors en estudis amb animals».
L'expert sanitari ha informat que «els investigadors estan treballant en allò que s'anomena una vacuna universal que seria eficaç contra múltiples variants». Serà qüestió de temps veure quins seran els propers avenços sanitaris.
De moment, sembla complicat desxifrar el futur que ens espera. Això sí, encara no hem acabat amb el coronavirus, i per tant, hem de continuar treballant units.