Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge on apareix una senyora gran i una altra persona subjectant-li la mà ia la dreta una cartera amb bitllets

Com cobrar legalment una herència sense assumir els deutes del difunt a Catalunya

D'aquesta manera evites comprometre el teu patrimoni personal

Cobrar una herència representa un cúmul d'emocions difícil d'explicar. D'una banda, aquesta acció es fa a causa d'una defunció. De l'altra, pot suposar una gran quantitat de diners en molts casos.

Tot i això, no sempre és or el que lluu, ja que en l'herència hi pot haver també deutes. En aquest cas, es pot donar l'ocasió que rebutjar l'herència sigui una opció millor que rebre-la, encara que aquesta també inclogui béns.

Ara bé, si no volem rebutjar l'herència, hi ha una manera de no assumir els deutes del difunt. D'aquesta manera, no caldrà fer front a la totalitat dels deutes, una opció molt interessant per a l'hereu.

Què és l'herència a benefici d'inventari?

L'herència a benefici d'inventari és un mecanisme legal que s'utilitza a l'àmbit successori. Es fa per limitar la responsabilitat dels hereus respecte als deutes i obligacions deixats per la víctima. Si s'opta per aquesta forma d'heretar, els hereus limiten la responsabilitat als béns heretats, sense comprometre'n el patrimoni personal.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat
Herència a benefici d'inventari, una opció interessant | Getty Images, PixaBay

Quan un individu mor, deixa un conjunt de béns i deutes. L'herència a benefici d'inventari permet als hereus acceptar l'herència, però només fins a la quantitat dels actius del difunt. Aquesta figura legal ofereix una protecció valuosa als hereus, perquè limita la seva responsabilitat financera.

En altres paraules, els hereus no estan obligats a respondre amb el seu propi patrimoni personal pels deutes que excedeixin el valor dels béns heretats. Si els deutes superen els actius, els hereus no estan obligats a cobrir la diferència amb el seu patrimoni. Aquesta possibilitat està recollida a l'article 988 del Codi Civil.

Les altres opcions són molt més senzilles: renunciar o acceptar l'herència. S'ha de tenir clar si convé prendre una decisió davant d'una altra. Molts hereus cometen l'error de no analitzar amb detall si el difunt compta amb deutes. Posteriorment, es troben amb la sorpresa d'uns enormes deutes que són impossibles de pagar per part seva.

Logo de WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quins són els terminis per sol·licitar aquest tipus d'herència?

Quan algú mor i deixa una herència, els seus hereus han de seguir uns passos. També hi ha uns terminis que has de tenir en compte si vols triar l'herència a benefici d'inventari.

 1. Declaració davant notari:
  • Si decideixes acceptar l'herència a benefici d'inventari, ho has de fer oficial davant d'un notari. Aquest és un pas important per protegir-te de possibles deutes i problemes financers del difunt.
 2. Termini de 30 dies:
  • Tens un termini de 30 dies per prendre aquesta decisió i comunicar-la al notari. Aquest període comença des del moment en què t'adones que ets hereu. Si ja tens en el teu poder una part o tota l'herència, o si has pres accions com a hereu, aquest termini comença des que t'adones de la teva condició.
 3. Inventari notarial:
  • Durant aquests 30 dies, has de demanar al notari que faci un inventari oficial dels béns i els deutes de l'herència. Això es fa amb la presència de possibles creditors i legataris (persones que reben alguna cosa específica al testament).
 4. Termini si no tens l'herència:
  • I si no tens l'herència al teu poder ni has fet res com a hereu? El termini de 30 dies comença després que el notari estableixi un límit de temps perquè acceptis o rebutgis l'herència.
 5. Altres casos:
  • En alguns casos especials, si no hi ha demandes contra l'hereu, aquest pot decidir acceptar benefici d'inventari fins que passi un temps considerable.