Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona caminant descalça per la platja amb les xancletes a la mà i un para-sol taronja

Un meteoròleg de l'AEMET dona una possible explicació al temps que estem tenint

Les altes temperatures que es porten registrant en els darrers dies són inusuals per a aquestes dates

Temperatures molt altes i escassetat de precipitacions protagonitzen aquest inici de tardor. Així és, en ple mes d'octubre ens trobem amb uns valors tèrmics més propis d'agost que d'aquestes dates. Per això, un expert de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) revela els motius pels quals fa tanta calor.

Així doncs, el doctor en Física i meteoròleg d'aquest organisme, J.J. González Alemán, dona unes quantes claus que ajudaran a entendre què està passant. Concretament, a través del seu perfil a la xarxa social X, indica que hi ha «un mecanisme que explica el gran augment sobtat de les temperatures globals».

Apunta que «el gel marí global ha baixat de manera brusca els últims mesos». I ho va fer de manera molt més pronunciada respecte del que sol ser habitual. Admet que «estem en valors històricament baixos», i molt lluny del normal altres anys.

Així mateix, l'expert de l'AEMET continua dient que «això disminueix l'albedo, l'energia que reflecteix la Terra del Sol». Això dona com a resultat un increment de «l'energia del sistema climàtic».

Tot i això, incideix que si es confirma això, deixaria al descobert una situació «molt greu» que «està relacionat amb «les retroalimentacions». Alhora, no es tracta d'una valoració personal, ja que també ha tingut l'oportunitat de dialogar amb col·legues científics que «estan anorreats».

Muntatge d'una persona bevent aigua i de fons un cel blau amb el sol i un termòmetre
La calor dels darrers dies obeeix a diversos factors | Africa Images, Robert Fruehauf

J.J. González Alemán assenyala els seus seguidors a les xarxes socials que «això és una simple hipòtesi plausible». L'ha estat «pensant sobre la base d'una anàlisi succinta realitzada». Tanmateix, la causa concreta l'hauran de determinar els estudis científics que es facin públics d'aquí a uns mesos.

Diversos factors en tenen la culpa

En un comentari que havia fet unes quantes hores abans, l'expert admetia que resultava «molt anticipat buscar un únic motiu» a aquest temps. Detecta un important «avenç de l'escalfament global» durant els darrers mesos.

A més, sospita que darrere de tot això s'hi amaguen una sèrie de factors. Per exemple, el fenomen que està passant ara «donarà per a molts articles científics els propers mesos» en el seu intent per donar una explicació. Però González Alemán assenyala que «tot apunta que estem ja passant a una altra fase d'escalfament global».

Així mateix, l'expert esmenta diversos responsables com el «'Fenomen del Nen', aerosols, possibles retroalimentacions/reajustaments interns en el sistema climàtic o el volcà Hunga-Tonga».

Segons la seva opinió, «està clar que el forçament antropogènic amb els gasos d'efecte hivernacle juga un paper essencial». De la mateixa manera, la preocupació del físic és «pel qual està passant». De moment, però, queda pendent de veure «com evoluciona» aquesta situació.

L'AEMET confirma els valors extraordinaris

D'altra banda, l'Agència Estatal de Meteorologia mostrava també la seva inquietud en les últimes hores per l'excessiva calor que afecta la Península. «La situació d'altes temperatures que viu Espanya aquests dies és extraordinària», apunten.

S'acumulen «sis rècords de dies càlids consecutius», que anirien des del 28 de setembre fins al 4 d'octubre. Però tot fa indicar que la situació no s'hi estancarà. Amb les previsions actuals es podrien assolir els 16 dies seguits de rècords.

Confirmen que únicament es tracta d'un pronòstic i que hi ha força «incertesa sobre això». Tanmateix, el simple fet que els models de predicció manegin aquesta opció de tants rècord d'altes temperatures ja preocupa. I és que es tractaria d'«una cosa sense precedents».

Des de l'AEMET assenyalen que els valors tèrmics d'aquestes jornades són molt semblants als que es registren a finals d'agost. I encara que no es tracten de situacions especialment adverses, encara que sí que podrien generar un cert risc.

Sí, perquè expliquen que «aquest temps estable i sec» augmenta les opcions de patir incendis i agreuja encara més les «condicions de sequera».