Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una dona traient diners d'un caixer i una altra d'una persona amb monedes d'euro a la mà

Com es cobra la pensió de viduïtat en el cas de les parelles que no estiguin casades?

Els beneficiaris potencials d'aquesta pensió han de complir una sèrie de requisits per poder percebre-la

La mort de la teva parella suposa una pèrdua molt important. El dolor no només és intens emocionalment, sinó que també assoleix altres branques, ja que també es poden produir dificultats econòmiques. Per això, la Seguretat Social concedeix la pensió de viduïtat, una ajuda vital per a moltes llars.

És possible que pensis que aquest ajut només està disponible per a les persones que han contret matrimoni. Tot i això, les parelles de fet també poden accedir a aquesta ajuda, però han de complir una sèrie de requisits.

Com cobrar la pensió de viduïtat sense casar-se?

Muntatge de treballadors esclaten contra el simulador de la Seguretat Social
Les parelles han de reunir unes condicions concretes, si no estaven casades | Robert Kneschke, Europa Press

Primer de tot, cal comptar amb un registre adequat a la comunitat autònoma o a l'ajuntament. Cal estar inscrit com a parella de fet amb almenys 2 anys d'antelació a la mort. També cal demostrar una convivència estable entre les dues persones durant, mínim, 5 anys previs a la mort.

Així mateix, durant aquests 5 anys cap no ha d'haver estat casat o separat d'una altra persona. Finalment, la persona morta ha d'estar inscrita al Règim General de la Seguretat Social i complir amb un temps cotitzat en funció de la causa de la mort.

Si el decés és degut a una malaltia comuna, aquesta persona haurà de tenir 500 dies cotitzats dins un període ininterromput de 5 anys immediatament anteriors a la mort. També és vàlid haver cotitzat durant 15 anys a tota la vida laboral. Si la mort s'ha produït per un accident o una malaltia professional, la Seguretat Social no exigeix un mínim de temps cotitzat.

A més, hi ha condicions respecte als ingressos si la mort es va produir abans de l'1 de gener del 2022. El potencial beneficiari, que seria la persona que viu, no ha de superar el 50% dels ingressos conjunts durant l'any anterior al decés. Si no hi ha fills en comú amb dret a pensió d'orfandat, el percentatge baixa al 25%.

Muntatge d´un home seriós mirant endavant i la imatge d´uns bitllets d´euro al´esquerra
Segons la situació del beneficiari, cobrarà més o menys | Getty Images, Pexels

Normalment, la quantia de la pensió de viduïtat correspon al 52% de la base reguladora. Tot i que pot ser del 60% si el beneficiari té més de 65 anys i ingressos inferiors a 7.569 euros anuals.

Què passa si no hi ha document oficial?

Les parelles que no disposen d'un registre oficial que n'acrediti la unió, ho tenen més complicat. Si el document no existeix, les dificultats per obtenir una pensió de viduïtat augmenten. Per demostrar la convivència serà necessari tenir fills en comú, comptar amb testimonis de veïns o tenir factures o comptes al banc a nom dels dos.

Tot i això, tot és molt més senzill si la parella està registrada a l'ajuntament o comunitat autònoma. Encara que es compleixin els requisits de cotització i altres, la convivència és un element capital per atorgar la pensió de viduïtat.

Així mateix, el lliurament d'aquesta pensió finalitzarà si el beneficiari es casa o forma una nova parella de fet.