Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Portada Tardigrats

Impossible! Criatures terrestres podrien estar sobrevivint a la lluna

Estem davant del primer cas de vida terrestre a l'espai? Les conseqüències d'un accident espacial

Fa gairebé mig segle des que l'home va trepitjar la Lluna per primer cop. Aquest és un lloc hostil on la vida, tal com la coneixem, es presenta inexistent.

Tot i això, un petit accident el 2019 podria haver canviat el curs de la història lunar en introduir uns dels organismes més resistents de la Terra. Els tardígrads van ser accidentats, passatgers abandonats en aquest ambient extraterrestre.

Primer pla d'un tardígrad
Primer pla d'un tardígrad o "ós d'aigua" | astroaventura

Els tardígrads, també coneguts com a ossos d'aigua, són microscòpics i tenen la capacitat de sobreviure als entorns més extrems, des de les profunditats oceàniques fins al buit de l'espai. Aquests éssers fascinants van ser part del carregament de la sonda israeliana Beresheet, que tenia com a objectiu aterrar suaument a la Lluna. Malgrat això, un error fatal va causar que la sonda s'estavellés, escampant no només runes sinó potencialment aquests resistents passatgers a la superfície lunar.

Laurent Palka del Museu Nacional d'Histoire Naturelle (MNHN) planteja la possibilitat que aquests tardígrads hagin sobreviscut a l'impacte. Aquests animals tenen capacitat d'entrar en un estat de criptobiosi.

En aquest estat suspenen les seves funcions vitals, romanent en uns llimbs entre la vida i la mort, i poden romandre així durant dècades. Les seves necessitats vitals es redueixen gairebé a zero, cosa que els permetria, en teoria, sobreviure a la inhòspita Lluna.

Imatge completa d'un tardígrad
Imatge captada per microscopi d´un tardígrad | Eye of Science/Science Source Image

El desafiament clau és que encara que els tardígrads hagin sobreviscut a l'impacte i possiblement encara són a la Lluna, les condicions no són propícies perquè reprenguin la vida activa. Sense aigua ni aliment, aquests organismes no es podrien reactivar per alimentar-se o reproduir-se.

A la Terra, s'han documentat casos d'animals que han tornat a la vida després de milers d'anys congelats al permagel. En canvi, la Lluna, amb la manca d'atmosfera i condicions extremes, no ofereix un refugi similar.

Si bé la idea que els tardígrads puguin estar ‘infestant’ la lluna captura la imaginació, la realitat és més ombrívola. Tot i que poden sobreviure, ho farien en un estat de suspensió. Coberts per pols lunar i protegits de la radiació solar, aquests éssers no tindrien possibilitat real de prosperar.

Qué Pasa Con Los Tardígrados l Mini Documental

Aquest incident planteja preguntes significatives sobre la contaminació planetària i les responsabilitats de les missions espacials per evitar la transferència inadvertida de vida de la Terra a l'espai. Encara que aquest és un tema fascinant d'especulació, també és un recordatori de les cures que cal prendre en explorar altres mons.

Tot i que és tècnicament possible que els tardígrads estiguin a la lluna, les possibilitats que aquests increïbles supervivents estableixin una colònia són extremadament baixes. L'accident de la sonda Beresheet ens deixa amb una visió captivadora del que podria haver estat la primera ‘vida’ terrestre a sobreviure a la Lluna, encara que sigui en un estat criptobiòtic permanent.