Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp

Si tens descarregat WhatsApp, pren nota del darrer avís de la Policia Nacional

Les estafes per WhatsApp s'han anat multiplicant els últims mesos i no són poques les víctimes que piquen

WhatsApp és una de les aplicacions més descarregades a tot el món. Per aquest motiu, també és una de les favorites pels estafadors, que multipliquen les estafes a través d'aquesta via. En aquesta ocasió, són dues les que han cridat l'atenció.

Des de la Policia Nacional i altres organismes no han dubtat a llançar una alerta. Aquesta és sobre dues noves estafes que s'han estès entre els usuaris de l'aplicació de missatgeria en els darrers mesos. Això fa que hàgim d'extremar sempre les precaucions.

Aquestes són les dues noves estafes a través de WhatsApp

Segur que tu també comptes amb WhatsApp al teu dispositiu i que fins i tot el fas servir cada dia. De fet, potser ja t'has enfrontat a algun intent d'estafa. Si és així, cal estar atent a les novetats.

Una persona tecleja un número de telèfon al mòbil, i uns bitllets d'euro a la cantonada inferior esquerra
Cal anar amb compte amb el mòbil, per no caure en estafes | DAPA Images, Pixelshot

Rebre un missatge concret

En primer lloc, destaca una estafa sobre la qual ha avisat el Ministeri d'Interior. En aquest cas, els ciberdelinqüents envien un missatge que diu el següent:

“Et pots creure que diversos dies m'he recordat de tu i pensat… joder, aquest paio no ha tornat a donar senyals de vida…i és que vaig començar a escriure't aquell dia un missatge i no t'ho vaig enviar… Com estàs?”.

Si veus un missatge d'aquest tipus, les autoritats adverteixen. "Si ve d'una persona que no està als vostres contactes, la foto de perfil no es mostra o és d'un desconegut, no responguis i bloqueja". L'objectiu és obtenir diners o dades personals de la víctima.

Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut
Si reNadó un missatge o una trucada de vídeo d'un desconegut, no feu res del que diuen i bloqueja | Getty Images, innara's Images

Videotrucada

Una altra estafa que cada vegada està cobrant més popularitat és la que comença amb la videotrucada d'un desconegut. Aquest fingeix conèixer la possible víctima i fins i tot es fa passar per un membre de l'equip tècnic de WhatsApp.

El delinqüent no es mostra a la càmera al·legant un problema tècnic i demana a l'usuari que faci clic al botó “compartir pantalla”. Si ho feu, l'estafador podrà veure tot el que apareix al telèfon.

Després, el que fa és enviar un codi de verificació via SMS. A partir d'aquí, podrà controlar el compte i enviar-lo a un altre dispositiu.

Com evitar aquestes estafes de WhatsApp

Per no caure en aquestes o altres estafes de WhatsApp, els experts indiquen la importància de no compartir el codi de verificació amb ningú. Així com no fer clic a enllaços sospitosos (sobretot, si diuen que tenen recompensa).

A més, adverteixen de la importància de verificar que els contactes són els que diuen ser i mantenir sempre el programari actualitzat. Parlar d'això amb els nens i els grans també pot evitar problemes, ja que poden caure més fàcil a les estafes.