Una guixeta de Loteria

T'ha tocat la Loteria de Nadal? Com cobrar els números premiats

La Loteria de Nadal es pot cobra del 22 de desembre fins al 22 de març

La Loteria de Nadal il·lusiona a tots aquells que han comprat un dècim o una participació pel sorteig nadalenc. Després que els nens de San Ildefonso cantin tots els premis de la rifa, aquells afortunats podran gaudir dels diners que han guanyat. 

Però, com es pot cobrar un dècim o participació i fins quan hi ha temps? Tot número premiat pot cobrar-se des de les 18 hores del mateix 22 de desembre. Uns diners que es poden obtenir fins al 22 de març del 2021, tres mesos després del sorteig nadalenc.

Com i on cobrar un premi

Dins d'aquest període de tres mesos, els premis es podran cobrar a un lloc o a un altre segons la quantitat guanyada. En cas que el premi sigui menor de 2.000 euros, es pot cobrar en qualsevol administració de loteries presentant el dècim guanyador. 

D'altra banda, si el premi és superior a 2.000 euros, el premi s'ha de cobrar a les entitats financeres concertades per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat. 

A més, l'habitual és emetre un xec nominatiu o fer una transferència al banc del guanyador del premi, el qual es fa a l'instant. Així mateix, un banc no et pot obligar a obrir un compte per dipositar el premi ni cobrar cap despesa, ni recàrrec ni comissió. 

Pel que fa a les participacions, és totalment diferent dels dècims, a més de ser més complex. Quan el premi supera els 2.000 euros, hi ha dures fórmules: la primera és que tots els titulars es presentin a l'entitat bancària; i la segona, que es designi un representat per fer tots els tràmits previs per poder fer-ho mitjançant un document públic.

Com cobrar un premi compartit

A vegades, per no comprar un dècim sencer, compartim amb altres persones els dècims. En aquest sentit, s'han de seguir unes recomanacions a l'hora de fer-ho.

Perquè no hi hagi problemes, és important que abans del sorteig es faci una fotocòpia del número pels dos costats, on s'identifiqui els jugadors. També serveixen fotografies compartides per correu electrònic o WhatsApp, sempre que apareguin les dades del depositari, participants i la participació de cadascun.

En el moment de cobrar aquest premi compartit, s'haurà d'identificar al banc cada un dels guanyadors, així com el percentatge de participació que han tingut.

Un cop descomptats els impostos del 20% per als premis superiors de 40.000 euros, l'entitat ingressarà els diners al compte d'un titular. Encara que hi ha bancs que ofereixen la possibilitat de pagar directament a cada participant.

Després d'això, l'entitat s'encarregarà d'enviar la informació dels guanyadors a Hisenda i aquests no hauran de preocupar-se per a res. 

És important aquest pas. Si no s'identifica als altres participants i es reparteix després el premi, l'Agència Tributària pot considerar-ho una donació i aplicar l'impost que pertoca.

Cobrar la Loteria de Nadal, per Bizum

Una de les novetats serà el mètode de cobrament de la Loteria de Nadal. En concret, dels premis de fins a 2.000 euros. D'aquesta manera, tots aquests es podran cobrar per Bizum.

Les entitats bancàries en què aquesta opció està disponible són: CaixaBank, Santander, BBVA, Bankia (CaixaBank), Sabadell, Unicaja Banco, Kutxabank, Ibercaja, Cajamar, Abanca, Bankinter i Cajasur.

Per poder-ho cobrar d'aquesta manera s'han de seguir diversos passos. S'ha d'anar a l'administració de loteries amb el dècim premiat; comunicar al venedor que vols rebre el premi a través de Bizum; obrir l'aplicació i generar un codi QR; i en aquest moment rebràs el premi al compte bancari. A més, aquesta operació no té comissions.