Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de dos avis amb papers al costat de la imatge d'una guardiola amb diners en forma de porquet

Cobres l'ajuda per a majors de 52 anys? 5 coses que no has de fer o te la trauran

Aquest subsidi cotitza amb vista a la pensió i es pot percebre fins a la jubilació

Una de les prestacions més interessants que trobem al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE, per les seves sigles en castellà) és el subsidi per a majors de 52 anys. Es pot cobrar de manera indefinida i, a més a més, cotitza per a la jubilació. Ara bé, exigeix el compliment de 5 condicions perquè no ens la treguin, sigui de manera temporal o definitiva.

A determinada edat, la reincorporació al mercat laboral dels aturats és especialment complicada. Escassegen les ofertes per a aquest col·lectiu, al qual encara queden al davant molts anys de vida.

Un cop finalitzada la prestació contributiva per desocupació, tindran la possibilitat de continuar cobrant altres ajudes. La quantia no serà especialment elevada, però almenys servirà per cobrir algunes necessitats bàsiques. D'entre totes aquestes opcions, la més avantatjosa, sens dubte, és el subsidi per a majors de 52.

L'ajuda arriba als 480 €

Per optar-hi cal reunir les condicions precises que donen accés a percebre una pensió de jubilació. Això implica tenir almenys 15 anys cotitzats i que 2 es trobin en els darrers 15 anys previs a la petició.

A Espanya hi ha gairebé 650.000 persones que cobren aquesta ajuda, segons les dades que maneja el Ministeri de Treball i Economia Social. L'import s'eleva fins a 480 € al mes. Els beneficiaris la cobraran fins que trobin feina o arribin a l'edat de jubilació. Encara que tingui un caràcter indefinit caldrà complir una sèrie de requisits perquè no ens la treguin.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
La quantia de l'ajuda puja a 480 € mensuals. | Europa Press, Getty Images

Els motius per treure't el subsidi per a majors de 52 anys

Quan et concedeixin el subsidi per a majors de 52 anys s'hauria de fer tot el possible per mantenir-lo. Sobretot, si el retorn al mercat laboral se't resisteix. Des del SEPE imposen unes condicions que, en cas d'incomplir-les, deixarien l'aturat sense l'ajuda, publiquen a Noticias Trabajo.

La retirada de la prestació podria ser temporal o definitiva. Així que prestarem molta atenció a les exigències de les autoritats perquè no hi hagi cap contratemps.

La primera obligació a què es compromet el perceptor del subsidi és a presentar un document cada 12 mesos. Hi han d'aparèixer recollides les rendes cobrades durant l'últim any. Es tracta de la declaració anual de rendes i el termini per aportar-la és de 15 dies hàbils després de cada any d'ajuda.

La segona raó per la qual et poden treure el subsidi és per no renovar la demanda d'ocupació. Segellar l'atur esdevé imprescindible cada tres mesos. Tot i que cert que no passa res si per una distracció no ho fem. Ara bé, si ho convertim en una pràctica habitual, ens exposem a una pèrdua definitiva de la prestació. Podràs fer aquest tràmit de manera presencial o per internet.

Oficina d'ocupació del SEPE
És important acudir a l'oficina del SEPE a segellar l'atur. | Europa Press

La quarta incidència per la qual podrien treure'ns el subsidi per a majors de 52 anys és treballar fora d'Espanya. El més adequat seria posar en coneixement del SEPE la nostra nova situació, perquè així paralitzin l'ingrés. A la tornada, hi ha la possibilitat de reactivar-la de nou si es compleixen les condicions.

L'últim i cinquè assumpte en què es fixaran és el compliment del compromís d'activitat. L'aturat té l'obligació de dur a terme totes les accions necessàries per tornar al mercat de treball.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!