Alguns treballadors estan rebent els darrers temps una carta de la Seguretat Social. S'hi emplaça a aportar una sèrie de dades. En cas contrari, s'exposen a una sanció econòmica.
Entre els professionals afectats hi ha els autònoms societaris. Disposen fins al 31 d'octubre que ve per reunir la documentació requerida.
Aquesta mesura s'inclou dins del Reial decret 504/2022, on es fixa el nou sistema de quotes a la Seguretat Social per rendiments nets. S'aclareix que aquest col·lectiu de treballadors tindrà l'obligació de comunicar unes quantes dades a l'administració, publica Noticias Trabajo.
Podran realitzar-ho per mitjà de la Seu Electrònica de l'Institut Nacional de la Seguretat Social o del Sistema Xarxa de la Tresoreria General.
Quins autònoms estan obligats a fer aquest tràmit?
A més dels autònoms societaris també hi ha altres treballadors per compte propi que hauran d'actualitzar aquesta informació a la Seguretat Social.
Entre ells hi ha els econòmicament dependents (els TRADE), col·laboradors, sanitaris que cotitzen al RETA i professionals col·legiats. A ells se'ls uneix també els autònoms principals que tinguin a càrrec seu col·laboradors.
De no parar esment a aquest requeriment, el professional pot enfrontar-se a una sanció que arriba fins als 750 euros. En qualsevol cas, «l'aplicació de les multes és dubtosa», recull el portal 'Autónomos y Emprendedores'.
Quines dades caldrà aportar a la Seguretat Social?
El termini màxim per enviar la informació requerida per la Seguretat Social conclou el 31 d'octubre. Aquest Reial decret recull les dades que s'han d'aportar. Això sí, hi ha la possibilitat que molts detalls ja es trobin al seu poder.
En el cas dels autònoms societaris se'ls requerirà la raó social i el CIF de totes les societats que tinguin a nom seu. Per part seva, els professionals autònoms econòmicament dependents hauran de facilitar el CIF de la companyia per a la qual concentren els seus serveis. En concret, per a la qual presten el 75% dels treballs.
Quan es tracti de col·legiats, aquests han d'aportar el col·legi del qual en formen part. Dependrà en funció de l'activitat laboral que exerceixin.
Si es tracta de sanitaris que cotitzen al RETA hauran d'enviar el CIF del pagador. En aquest cas, es tractarà de la companyia sanitària de caràcter privat per a la qual presten els seus serveis. Cal que es trobin treballant a jornada completa a l'àmbit públic.
Finalment, quan es tracti d'autònoms que tinguin a càrrec seu altres autònoms col·laboradors també tindran l'obligatorietat de facilitar certa informació. En concret, se'ls demana que enviïn el nom, els cognoms i el NIF.
Què són els autònoms societaris?
L'autònom societari és el professional per compte propi que ha constituït la seva pròpia societat mercantil o empresa. Hi ha força diferències respecte a l'autònom tradicional. Sobretot en certs detalls com el pagament de les quotes, cotització o la resposta davant de possibles deutes.
En el cas d'això últim, seria el patrimoni de l'empresa la que hi correria i no el personal. Per adquirir la condició d'autònom societari cal reunir una sèrie de condicions, sobretot pel que fa a percentatges de propietat.
Però les diferències van més enllà. L'autònom tributa l'IVA i l'IRPF, i al final de l'any se li apliquen els trams de l'IRPF a la base del salari. Però al societari se li abona un percentatge fix determinat per l'impost de societats.
A més a més, muntar una societat mercantil requereix un procés més llarg. Caldrà fer un nombre més gran de tràmits com anar al Registre Mercantil o escollir una denominació social, entre altres coses.