Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.

Si cobres una pensió molt baixa, un conegut economista t'explica per què passa això

Aquesta és la raó per la qual la teva pensió és massa baixa

La reforma de les pensions ha estat un tema clau aquest primer trimestre de 2023. Com recullen des de La Sexta, el professor d'IESE Business School, Javier Díaz-Giménez, ha enviat una advertència.

En aquest sentit, avisa que el sistema a Espanya acumula dèficit des de l'any 2010. Davant d'aquest panorama descoratjador, el que es pot fer, d'acord amb l'economista, és «apujar les cotitzacions, reduir les despeses o endarrerir l'edat de jubilació».

L'opinió de l'economista sobre la darrera reforma

La reforma recent de les pensions que ha dut a terme el govern espanyol té suports, però també detractors. En aquest sentit, l'economista opina que les reformes «reforcen els ingressos». Així mateix, alerta de «les paguen entre els cotitzants i els seus ocupadors». Segons la seva opinió, aquesta situació «afecta la competitivitat de les empreses, augmenta els costos laborals i destrueix l'ocupació». Tot i això, les seves opinions no han quedat aquí.

La raó per la qual pots estar cobrant una pensió molt baixa

L'economista també adverteix que: «Quan pensem si són altes o baixes les pensions, és fonamental parlar de les cotitzacions». De fet, aquest és el punt d'inflexió que cal tenir en compte quan tens una pensió molt baixa. Díaz-Giménez, en aquest aspecte, ha afirmat que: «Les pensions que cobren avui molts pensionistes són molt baixes perquè van cotitzar molt poc i el sistema espanyol és contributiu».

Una dona gran que compta monedes.
L'economista assenyala que tot està relacionat amb el període de cotització. | La Noticia Digital

L'economista s'ha vist envoltat de la polèmica

Malgrat que són molts els que poden estar a favor d'aquesta opinió, l'economista ha provocat la polèmica. La portaveu de iaioflautes, Amparo Grolimund, no ha trigat a deixar-li una cosa clara: «No pretenguis criminalitzar. Hem tingut uns sous que per a alguns de nosaltres eren una pena i hi hem cotitzat, així que no es pot generalitzar». Amb aquestes paraules, la portaveu defensava la seva posició.

Principals canvis en la reforma de les pensions del 2023

Si alguna cosa és clara, és que hi ha hagut una gran quantitat de canvis en aquesta última reforma, com recullen des del blog de CaixaBank. Alguns dels més importants són els següents.

Edat de jubilació i cotització

Enguany l'edat de jubilació queda situada a 66 anys i 2 mesos. En cas d'haver cotitzat 37 anys i 9 mesos, l'edat baixa als 65 anys. Aquesta edat anirà augmentant de manera progressiva cada any fins a arribar als 67 el 2027. D'altra banda, aquest 2023 les cotitzacions imprescindibles són de 37 anys i 9 mesos. El 2027, per la seva banda, seran de 38 anys i 6 mesos.

Imatge d'un grup de persones grans prenent l'ombra al carrer durant l'estiu
La nova reforma de les pensions de 2023 ha introduït molts canvis. | Europa Press

Període de còmput

Aquest és un dels canvis més rellevants que recull la darrera reforma. S'amplia el període de còmput utilitzat per calcular la base reguladora. És a dir, la quantitat que determina la quantia que es rebrà de pensió. Per establir la base reguladora, els pensionistes poden triar entre diversos sistemes. Un és el de fer servir els últims 25 anys cotitzats i un altre, els últims 29 i rebutjar-ne els dos pitjors.

Aquest canvi s'aplicarà de forma progressiva entre el 2026 i el 2037. L'any 2037 serà el primer any en què aquest sistema estigui vigent del tot. Fins al 2044, cada treballador podrà triar la forma que més el beneficiï. A partir d'aquí, tots calcularan la base amb 29 anys, rebutjant-ne els 2 pitjors.

Pensions mínimes no contributives

En el cas de les pensions mínimes amb cònjuge a càrrec, pujaran de manera que no puguin ser inferiors al 60 % del llindar de la pobresa d'una llar amb 2 adults. Així mateix, les pensions no contributives assoliran el 75 % del llindar de pobresa d'una llar amb un adult el 2027.

Bases i pensions màximes

Quant a les bases màximes de cotització, augmentaran cada any amb l'IPC, addicionalment a un 1,2 % fix entre els anys 2024 i 2050. També augmentaran les pensions màximes, revalorant-se cada any amb l'IPC més un 0,115 % addicional percentual a cada exercici fins a l'any 2050.