L'Organització de Consumidors i Usuaris fa una crida un cop més. I tot perquè aquest any, els preus de la cistella de la compra no pararan de pujar, tal com ho ha manifestat la mateixa organització. La inflació dels preus no ha cessat i es preveu que les despeses a la cistella de la compra superin els 1.000 euros a l'any.
No obstant això, els preus de la cistella de la compra no són els únics que han patit una pujada espectacular. Per exemple, tant el preu dels carburants com el de la llum també han patit un augment considerable dels costos. Tanmateix, cada cop que anem al supermercat, ens emportem les mans al cap.
Així, la gran majoria de consumidors han perdut un gran poder adquisitiu després de la pujada de preus. De fet, aquesta època passarà a la història, pel fet que els espanyols mai havien gastat tant a la cistella de la compra.
El preu dels aliments, malgrat els esforços del Govern, no han parat de pujar-hi i ja és un problema real. Recentment, el Govern d'Espanya va decidir emprendre rebaixes de l'impost al valor afegit (IVA), ja que van considerar-ho com una bona solució per aconseguir girar la ruleta i que les llars més vulnerables poguessin respirar alleujades.
Per això, el Govern va suprimir l'1 de gener del 2023 l'impost sobre el valor afegit (IVA), encara que tan sols afecta als productes que ja tenien el tipus reduït del 4%. A més a més, ha baixat del 10% al 5% l'IVA dels olis, inclòs el d'oliva i les pastes.
Aliments que han patit la rebaixa de l'IVA del 4% al 0%
A continuació, t'expliquem quins són els aliments que han patit una rebaixa de l'impost sobre el valor afegit (IVA) del 4% al 0%:
- El pa, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa.
- Les farines panificables.
- Les llets produïdes per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, evaporada i en pols.
- Formatges.
- Ous.
- Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.
Aquesta mesura va entrar en vigor l'1 de gener de 2023 i s'aplicarà fins al 30 de juny de 2023 a tots els establiments. Tot i això, aquest descompte no ha convençut als usuaris. Segons els experts, aquesta rebaixa tindrà un cost de més de 700 milions d'euros per a les arques públiques.
Davant d'això, els col·lectius més vulnerables han demanat al Govern ajuts directes. I és que, aquesta rebaixa només suposarà a les famílies un estalvi d'uns 40 euros durant els propers sis mesos. A més, les famílies consideren que aquests ajuts arriben tard i que no són suficients per calmar la inflació general dels preus.
Una realitat molt diferent
Però res més lluny de la realitat, els preus han continuat pujant. Aproximadament, 924 euros més pagaran els consumidors a finals de l'any a causa de la gran pujada de preus. Per aquest motiu, aquests han deixat d'estalviar degut a gran part a la inflació en els preus dels productes bàsics.
Així mateix, les famílies més vulnerables han hagut d'acudir a les marques blanques i han deixat de comprar productes bàsics que tenen un preu desorbitat. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris, 9 de cada 10 persones han canviat els hàbits de compra. Tot seguit, et mostrem els aliments que han patit una pujada més gran a la cistella de la compra:
- Sucre: 52,1%.
- Mantega: 39,1%.
- Llet: 33,2%.
- Oli d'oliva: 33,1%.
- Ous: 28%.
- Llegums, hortalisses, cereals i farines: 25%.
Tot i això, no han estat els únics aliments que han patit una gran pujada de preus. Les patates, els iogurts o l'arròs també han patit una pujada de més del 20%.