Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona

Colau planteja posar un peatge d’entrada a Barcelona l’any 2020

L’alcaldessa posa sobre la taula aquesta proposta si la Zona de Baixes Emissions Permanent és «insuficient». La mesura entraria en vigor el juliol de l’any vinent

Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona
Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona | EFE

 

L’ajuntament de Barcelona apuja el seu to contra la contaminació a la ciutat i l’alcaldessa Ada Colau es planteja ara posar un peatge d’entrada a la capital catalana per tal de reduir dràsticament aquesta problemàtica. Així ho ha confirmat en una entrevista a ‘TV3’ en la que ha afegit que  la mesura podria entrar en vigor el juliol de l’any 2020, és a dir, d’aquí a un any just.

Ara bé, l’alcaldessa ha matisat que aquesta proposta es posarà fermament sobre la taula en el cas que la Zona de Baixes Emissions Permanent que entrarà en vigor el proper 1 de gener sigui «insuficient» i no dona els resultats esperats. «Pot ser que la Zona de Baixes Emissions Permanent no sigui suficient i hem d’estudiar altres mesures com el peatge, que és una de les propostes de les entitats», ha explicat Colau al programa ‘Els Matins’ de la televisió pública catalana.  

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar la presidència del pregó de Manuela Carmena per a les festes de La Mercè 2019
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet l'anunci aquest dimecres | Cedida
 

Barcelona, en guerra contra la contaminació

La capital catalana ja fa temps que intenta emprendre mesures per reduir la contaminació, i més després dels tocs d’alerta des de Brussel·les, amenaçant inclús de portar Espanya als tribunals si Madrid i Barcelona no reduïen els seus nivells de gasos contaminants. De fet, les restriccions dels mitjans de transports més contaminant, que afectaran uns 125.000 vehicles i reduirà un 15% les emissions de gasos, formen part del  Pla de Mobilitat 2020-2024 en el marc de l’emergència climàtica.

En aquest sentit, Colau ha assegurat que  l’ajuntament encara ha de fer «més feina», afegint que dins d’aquest pla contra l’emergència climàtica que entrarà en vigor el proper 1 de gener hi ha  la creació de superilles o el doble de carrils bicis. A més, recentment es va anunciar la creació d’un nou carril bus al carrer Aragó i la supressió d’un vial al carrer Mallorca.

Imatge d'una superilla a Poblenou | cedida

 

Conscienciació i col·laboració ciutadana

A més, l’alcaldessa també ha recordat que la contaminació és un problema de salut «molt greu» per a tothom, ja que pot provocar «moltes malalties», especialment als nens i col·lectius més vulnerables, apuntant directament a infraestructures com el port o l’aeroport, que generen nivells molt alts d’emissions.

Per aquesta raó, ha fet una crida a la col·laboració ciutadana en aquest aspecte, destacant que, de moment, hi ha una «conscienciació ciutadana» en aquesta problemàtica. L’alcaldessa creu que les mesures que s’adoptin «no seran impopulars», ja que «això és el que la ciutadania està demanant».

A més, Colau ha demanat la «col·laboració entre totes les administracions amb polítiques valentes» en la lluita contra la contaminació, i considera una «contradicció» decretar l’emergència climàtica però que alhora es vulgui ampliar el port o l’aeroport,  infraestructures altament contaminants.