Brussel·les pot portar Espanya als tribunals per la contaminació de Barcelona i Madrid

La Comissió Europea ha fet aquest toc d’atenció degut als constants incompliments en aquesta matèria a les dues ciutats i amb els objectius previstos l’any 2020 molt lluny encara

Important toc d’atenció de Brussel·les a Espanya per la contaminació que hi ha a Barcelona i Madrid, així com a les seves àrees metropolitanes. Concretament, la Comissió Europea portarà l’estat espanyol als tribunals en dues setmanes si aquest no pren mesures dràstiques i immediates en aquest sentit.

Precisament, l’últim col·legi de comissaris de la Comissió Europea que se celebrarà abans de les vacances, en concret el dia 24 de juliol, pot decidir si du Espanya als tribunals per infracció, ja que Brussel·les ja va obrir un expedient a l’estat l’any 2015 per excés de la quantitat de diòxid de nitrogen (NO2) en aquestes dues grans àrees urbanes, però la lentitud burocràtica ha fet que els ultimàtums no hagin estat ferms fins ara.

La Comissió Europea ha fet aquesta petició al Ministeri per a la Transició Ecològica d’Espanya, ja que el NO2 és fruit de la combustió de vehicles de motor, calefaccions i transport marítim. La situació és especialment crítica a Madrid, on el nou alcalde del PP de Madrid ha aturat el projecte Madrid Central  impulsat per l’antic govern de Manuela Carmena, que restringia l’ús de vehicles privats contaminants al centre de la ciutat. No obstant, un jutge ha paralitzat la suspensió per les demandes interposades per grups ecologistes.

Imatge de la contaminació a Barcelona | Forocoches

 

Una carta contundent des de Brussel·les

El Ministeri espanyol, encapçalat per la Ministra en funcions Teresa Rivera, ha fet pública la contundent carta del comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, que exigeix a totes les administracions que prenguin les mesures pertinents per revertir aquesta preocupant situació. En aquest sentit, Vella recorda que Espanya pot afrontar una multa per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per incompliment.

«Sense perjudici del procediment legal comunitari en marxa, cal que tots els actors, a tots els nivells de governabilitat del país, es mobilitzin per contribuir a la posada en marxa i aplicació de mesures eficaces  a nivell nacional, regional i local en matèria de qualitat de l'aire per garantir el compliment de la legislació de la UE i salvaguardar la salut de la població», explica Vella a la carta.

El Ministeri ha reenviat la carta a l’alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida, i al Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, demanant una millora de la «cooperació» en aquest camp. A més, el comissari europeu conclou el text recordant que s’han de complir els valors límit d’emissions acordats de cara a l’any 2020.

També et pot interessar...