Barcelona tindrà un clima com el de Múrcia en 30 anys

Barcelona tindrà l’any 2050 un clima semblant al de Múrcia actualment

Un estudi augura aquest futur per la capital catalana a causa del canvi climàtic. Madrid tindrà el clima de Marràqueix, Londres el de Barcelona i Andorra el de San Marino

Dades molt preocupants les que ens arriben d’un nou estudi que augura efectes molt greus a nivell climatològic a casa nostre a causa del canvi climàtic de cara a l’any 2050. En aquest sentit, les dades indiquen que aquell any Barcelona tindrà el mateix clima que el que té actualment Múrcia, mentre que Madrid tindrà el que té ara mateix Marràqueix, Londres el de Barcelona i Andorra el de San Marino.

Així ho indica l’estudi publicat per la revista ‘Plos One’ i dut a terme per un equip de l’Escola Politècnica federal de Zuric (Suïssa), encapçalat per Jean-François Bastin i Thomas W. Crowther, en el que s’han escollit 250 ciutats de tot el món que són capitals administratives o que superen el milió d’habitants. Les dades s’han extret a partir de l’ús de models climàtics i previsions sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

El resultat ha estat un mapa interactiu on es calcula el clima de cada ciutat de cara a l’any 2050en comparació amb l’actual. Concretament a Barcelona, l’estudi indica que d’aquí a 30 anys el clima serà igual que el que hi ha ara a Adelaida (Austràlia), que és pràcticament igual que el que hi ha a Múrcia. Això implicarà un augment de la temperatura mitjana anual a la capital catalana de 2,5 graus, passant dels 16º actuals als 18,5 actuals. A més, la màxima del mes més càlid serà 3,4 graus per sobre de l’actual.

Per la seva banda, Andorra augmentarà la mitjana anual dels 2,7º als 5,9º, mentre que si Madrid tindrà el mateix clima que Marràqueix, la ciutat marroquina tindrà el clima de Bir Lahlu, població del Sàhara Occidental, amb un augment de la TºC mitjana anual de 2,9 graus.

Madrid tindrà el mateix clima que Marràqueix
Madrid tindrà el mateix clima que Marràqueix | Arxiu

 

Dades molt verídiques

Aquest estudi és pioner pel que fa a aquestes comparacions a escala global, i la seva veracitat és molt alta, ja que aquestes conclusions s’han fet tenint en compte el futur desenvolupament de noves tecnologies i estratègies per reduir les emissions, raó per la qual les previsions es poden complir inclús si la contaminació disminueix. 

A grans trets, l’estudi indica que el 77% de totes les ciutats del món experimentaran probablement un canvi de clima que, en el cas de l’hemisferi nord, s’assimilarà al que hi ha ara a ciutats de latituds més al sud. El desplaçament del clima serà ràpid, d’uns 15 o 20 quilòmetres cada any. A més, preocupa el fet que el 22% de les ciutats del món tindran un clima incomparable amb el que hi ha ara a cap gran població del planeta. 

Per últim, els autors de l’estudi han expressat la preocupació pel fet que el coneixement científic sobre el canvi climàtic no és el mateix que la percepció que té el públic sobre aquesta problemàtica, raó per la qual han elaborat un mapa que mostra els efectes que es produiran, per millorar el traspàs d’informació dels experts a la població. 

També et pot interessar...