En una entrevista, Pedro Baños, coronel de l'Exèrcit de Terra i diplomat de l'Estat Major actualment en reserva, ha parlat sobre els nombrosos dispositius tecnològics que controlen i vigilen l'ésser humà. A la 'La noche de Adolfo Arjona', el col·laborador de 'Cuarto Milenio' ha assenyalat com està de vigilada i controlada la societat pels aparells 'smart', les càmeres de vigilància dels carrers, els nanochips, les xarxes socials o els programes de videotrucades, entre d'altres.
En el seu últim llibre, 'El dominio mental', Pedro Baños ha deixat clar que estem molt vigilats pels dispositius tecnològics que tenim a la nostra llar. «Estem supervigilats, inclús al domicili amb tots aquests aparells que porten de cognom 'smart', a qui jo els anomeno espies. Estan pendents del que diem per atendre'ns i a la vegada també ens estan vigilant».
És precisament gràcies a aquest espionatge al qual estem sotmesos que els aparells electrònics coneixen els nostres gustos al detall i inclús poden definir un perfil psicològic de nosaltres. «Quan estem veient una sèrie o pel·lícula a través d'una plataforma digital hem de tenir en compte que també aquesta pel·lícula o sèrie ens està veient a nosaltres. Sap què ens agrada, quina mena de gènere de pel·lícula preferim o el temps que passem en cadascuna d'aquestes», explica Pedro Baños.
«Això estableix i completa un perfil de nosaltres. Igual com passa en qualsevol altre dispositiu 'smarts', perquè saben a l'hora que arribem a casa, l'hora que anem a dormir...».
Tiktok, un perill per a nens i joves
D'altra banda, el col·laborador de 'Cuarto Milenio' fa referència als sistemes de reconeixement facial i a les càmeres de videovigilància. «Tot això ens porta a un control absolut de la societat, una vegada que ens coneixen a la perfecció ja prenen el següent pas que és el de la manipulació». A més, assenyala que la por és normalment una gran arma de manipulació. «Una vegada que s'impregna la por a la societat són gairebé els ciutadans els que clamen que se'ls limiti els seus propis drets i llibertats, com estem veient actualment amb la Covid-19».
«La por és una emoció terrible, de les que més s'impregna a l'ànima humana. Qui sap gestionar i conduir aquesta por té a les seves mans un instrument de dominació social impressionant». La crisi sanitària ha suposat un creixement brutal de la comunicació a través de la tecnologia. «També oferim molta informació, el simple fet de l'escenari que mostrem ofereix dades sobre nova vida».
«Depèn dels llibres que tinguis darrere també poden conèixer les teves afinitats o inclinacions o inclús les teves filies ideològiques, i hi ha qui negocia amb aquestes dades». Així com els aparells tecnològics ens espien, Pedro Baños també fa referència a les xarxes socials i, en especial, a TikTok, perquè «els joves i nens ofereix excessiva informació».
«Hi ha qui considera que TikTok s'ha convertit en un catàleg de pederastes. Hi ha adults amb unes inclinacions perverses contactant amb aquests nens per treure informació, demanar alguna fotografia o inclús tenir un contacte físic. El Pentàgon li ha prohibit l'ús als seus soldats, també en alguns països, com per exemple Índia, no està permès l'ús».
Els nanochips van més enllà de l'espionatge
El col·laborador de 'Cuarto Milenio' també ha parlat dels nanochips, que van més enllà del simple espionatge i coneixement dels gustos o preferències d'una persona. «Els nanochips tenen molts objectius, començant per les finalitats militars», assenyala. Són capaços d'identificar, gestionar i manipular els nostres sentiments i emocions».
«Hi ha països que investiguen com procurar que els seus soldats no tinguin por i empatia en el combat o que inclús no tinguin dolor quan rebin l'impacte d'una bala o metralla, estem parlant de crear aquests transhumans, quelcom que és verdaderament inquietant». Inclús el col·laborador ha afirmat que hi ha aparells que permeten sabotejar la ment humana. «La part mental ens la condicionen cada dia per introduir-nos pensaments d'una manera molt subtil i subliminal».
«L'altra part és per fer-ho directament sobre el cervell, i es pot fer. Aquí està l'exemple de les armes sòniques, que s'ha demostrat que han estat utilitzades recentment per la Xina enfrontant-se a l'Índia per intentar modificar el pensament i actituds dels adversaris».
La part positiva
Tot i això, també ha explicat que no tot és perjudicial en l'ús de les tecnologies. La majoria ens ajuden a moltes coses i ens faciliten el dia a dia. D'aquesta manera, Pedro Baños destaca l'ús de WhatsApp, que ens permet estar en contacte amb persones a l'altre costat del món, encara que també adverteix que «sempre hi ha algú que té la capacitat per interceptar aquestes comunicacions, gravar-les i guardar-les». «Tot el que transmetem a través del ciberespai pot ser guardar i alguna vegada pot ser utilitzat contra nosaltres. S'ha de tenir prudència», avisa.