El col·lectiu feminista La Malva de Calafell ha emès un comunicat lamentant la manca d'entesa amb l'Ajuntament del municipi per impulsar la presència d'un Punt Lila durant les nits de festa major. Aquest seria un espai «d'acompanyament i informació davant de possibles agressions masclistes al llarg de les diverses nits», apunten en el comunicat. El col·lectiu va exposar al consistori la necessitat de tirar endavant aquesta actuació.
En un primer moment, des de La Malva apunten que la proposta va ser ben rebuda pel consistori, raó per la qual van estar treballant «durant setmanes per elaborar un protocol d'acció i realitzant diverses formacions per poder donar una bona resposta a la problemàtica». Afegeixen, a més a més, que en tot moment l'Ajuntament en va estar al corrent i «va avalar totes les accions de La Malva».
En tràmits per adherir-se al protocol d'Interior
El col·lectiu apunta, però, que «a vint dies de l'inici de la festa major», l'Ajuntament els va comunicar «la impossibilitat de propulsar aquest Punt Lila, al·legant que, en primer lloc, cal que el municipi estigui adherit al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci del Departament d'Interior, cosa que, segons afirmen, ja està en tràmit». Des de La Malva mostren els seus dubtes davant la resposta, i indiquen que el protocol al qual fa referència el consistori permet l'adhesió «de totes les entitats i els organismes interessats, encara que ja disposin d’un protocol específic per prevenir i reduir les violències sexuals en entorns d’oci».
Per aquest motiu, des de La Malva es pregunten si no seria millor «disposar d'un protocol d'actuació durant les nits de festa major mentre no s'instaura l'altre», i emplacen l'Ajuntament «a reformular la decisió, seguir dialogant i arribar a un acord per tal de garantir la plena seguretat dels calafellencs i calafellenques durant les nits de festa més emblemàtiques del municipi».
Des de l'Ajuntament de Calafell, l'alcalde en funcions, Ramon Ferré, ha volgut apuntar que «el primer que ha de fer el col·lectiu és presentar-se a l'Ajuntament i donar-se a conèixer, abans de fer iniciatives que impliquen el treball del consistori». No és el primer cop que aquest col·lectiu feminista i l'Ajuntament de Calafell topen, ja que el passat febrer ja van expressar divergències arran d'una campanya contra les agressions sexuals durant el Carnaval.