Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Crítiques d'un col·lectiu feminista a la campanya contra els assetjaments del Carnaval de Calafell

Festes Feministes de Calafell lamenten que el consistori les ha «mantingut al marge»

El Carnaval Xurigué de Calafell del 2018. | Toni González

 

La campanya contra les agressions sexuals que ha presentat l'Ajuntament de Calafell pel Carnaval Xurigué d'aquest 2019, anomenada 'Per Carnaval, no tot s'hi val', ha rebut les crítiques del col·lectiu Festes Feministes de Calafell, creat fa poques setmanes. Aquest col·lectiu de dones calafellenques s'ha desmarcat de la campanya tot i que, segons apunten, la iniciativa de fer-la va ser, en un primer moment, seva.

Segons han explicat en un comunicat, Festes Feministes de Calafell va decidir fer «una campanya de sensibilització per Carnaval», perquè aquesta «és la festa més massiva del poble i on probablement es produeixen més agressions sexistes». Per això van contactar amb l'Ajuntament per col·laborar en la seva preparació, «ja que és la institució que en aquests casos hauria de prendre la iniciativa i qui té més mitjans per arribar a tots els actors involucrats al Carnaval».

Un disseny rebutjat pel consistori

Després de reunir-se amb els representants de les regidories de Benestar Social i Turisme, el consistori «va rebre la nostra proposta de manera positiva, assolint el compromís de col·laboració», asseguren. El col·lectiu es va oferir a fer el disseny de la campanya, «consensuant el contingut final». Així, van fer un disseny que van enviar al consistori «un mes abans de la data prevista de distribució del cartell a les carrosses», però afegeixen que no van rebre cap resposta.

Finalment, van rebre la resposta de l'Ajuntament de Calafell «quatre dies laborables abans del dia de difusió del cartell», en la qual es comunicava al grup que «aquest tipus de campanya s’havia de fer íntegrament des de les institucions per evitar donar informació errònia que comportés eventuals responsabilitats». «En aquest correu se’ns deixava al marge de tot el procés de creació de la campanya i se’ns desacreditava com a col·lectiu que treballa per assolir uns espais segurs per a totes», asseguren.

 

Crítiques a diferents aspectes de la campanya

En aquest context, el col·lectiu es va negar a assistir a l'acte de presentació de la campanya. Un cop s'ha donat a conèixer el cartell i la campanya, des de Festes Feministes de Calafell han criticat diversos aspectes, com la imatge que mostra una màscara de Carnaval plorant, que creuen que «victimitza i desempodera les dones». També critiquen que es parli de «violències sexuals» i no «violències de gènere», o que es culpabilitza a la víctima amb la frase on es prohibeix «promoure l’excés de consum d’alcohol i drogues en les dones».

També creu que acompanyar la víctima a denunciar «no és una elecció, sinó un deure», o que les agressions no s'han de «comunicar» a la policia, sinó «denunciar-les». Per tot això, Festes Feministes de Calafell lamenta que des del consistori «no es vulgui treballar des de la participació ciutadana i s’hagi ignorat i utilitzat un col·lectiu com el nostre per realitzar una tasca tan important al poble», i acaben dient que se senten dolgudes perquè «se’ns ha mantingut al marge, se’ns ha 'ningunejat' i s'ha invisibilitzat la nostra tasca».

També et pot interessar:

Calafell dona a conèixer el programa del Carnaval Xurigué 2019.