Una dona amb mascareta a la platja

Com seran la primavera i l'estiu del 2022 a Catalunya després de la sisena onada

Un prestigiós expert en la gestió d'epidèmies avança què passarà en els propers mesos

Juan José Badiola, catedràtic de la Universitat de Saragossa i expert en la gestió d'epidèmies, ha parlat sobre la fi de la pandèmia a Catalunya el 2022. L'experiència d'una eminència en aquesta matèria fa pensar que tots els virus «tenen un començament, un clímax i un final».

Per a Badiola, la tasca no serà fàcil i no ens deslliurarem del coronavirus fins «d'aquí a uns dies. Tardarà mesos». Així s'ha expressat el prestigiós catedràtic aragonès fa uns dies al programa Crònica d'Euskadi .

Posen data al final de la pandèmia del coronavirus

L'expert en gestió de pandèmies s'atreveix a donar la data en què podrem dir adeu a la covid-19 després de dos anys de patiment. Per a Badiola, «a la primavera o a l'estiu d'aquest any que acabem de començar» podria arribar el final del virus.

Juan José Badiola en una roda de premsa
Juan José Badiola ha pronosticat el final de la sisena onada | Youtube: Telemiño Ourense

A més, Badiola posa en valor que les noves vacunes evitaran milers de contagis i morts a tot el món. «Són la millor eina per aixecar un mur contra el virus», diu, i adverteix que és vital complir les mesures establertes per evitar contagis.

«La nostra actitud és determinant. La mascareta és una arma indispensable perquè es compleixin aquests terminis, ja que si els hospitals es col·lapsen abans que arribem al pic d'òmicron, l'escenari podria ser molt diferent», ha previst.

Tot i que ho veu «molt improbable», no descarta un «nou confinament», com ha passat fa dos mesos a Àustria.

Quan s'acabarà la sisena onada a Espanya?

El final de la sisena onada està més proper del que pensem. «El pic de contagis podria estar a prop, però cal ser molt prudent. Totes les dades d'altres països apunten que la corba baixarà ràpid», explicava l'expert fa uns dies a TRECE.

«No podem comparar la situació de la grip amb la situació de la pandèmia. Cal esperar que passi aquesta onada perquè ningú no pot assegurar que aparegui una altra variant i ningú pot saber si serà més o menys contagiosa o més o menys greu», ha destacat el catedràtic i director del Centre d'Encefalopaties i Malalties Transmissibles Emergents de la Universitat de Saragossa.

Un carrer ple de gent amb mascareta
La pandèmia pot arribar al final durant la primavera o l'estiu | EP

El doctor Badiola ha opinat sense embuts i ha posat sobre la taula algunes de les coses que més preocupació generaven sobre aquesta mutació del virus.

«Encara estem en una situació a l'alça al nostre país pel que fa a la pandèmia i sense veure del tot els efectes nadalencs». Així ha avisat de cara als propers dies en què es preveu un augment notable dels contagis. «Òmicron provoca fins i tot símptomes abans de donar positiu, això no ho havíem vist abans», ha sentenciat el doctor.

«No queda més remei que assumir aquesta realitat»

Alhora, Juan José Badiola es mulla en un tema tan espinós com el de la tornada dels nens a les aules. «La pandèmia puja de manera accelerada i en el moment en què concentres tants nens malgrat que les mesures no serà fàcil evitar contagis», s'ha lamentat el doctor Badiola.

Pla mitjà de dos adolescents amb motxilles a l'esquena abans d'entrar a classe. Fotografia d'arxiu (Horitzontal)
Juan José Badiola ha lamentat que serà impossible evitar contagis després de la tornada a l'escola | ACN

«El risc serà alt i preveig que hi haurà força casos pel que no queda més remei que assumir aquesta realitat», diu el discurs de l'expert consultat.

Segons el punt de vista, serà inevitable un creixement dels contagis. Aquesta postura la defensen altres experts, ja que la salut dels nens exigiria no ser a casa i sí en contacte amb els companys.