La vacuna contra el coronavirus ha deixat més que clar a Espanya que, amb la seva arribada, la població ha presentat una millora notable. Tot i que la sisena onada generada per òmicron ha augmentat els contagis de manera exagerada, el nombre d'hospitalitzacions greus i la taxa de mortalitat ha baixat molt.
A la vista hi ha la diferència. I és que els antivacunes presenten molts més símptomes en infectar-se pel virus, arribant-ho a passar realment malament, sobretot a les UCI. Les persones vacunades s'han equipat amb una mena d'«armadura» que els protegeix contra la pandèmia.
No obstant això, hi ha un altre grup de persones que són «'superimmunes'»: Aquests són els que han rebut la pauta completa i també han passat el coronavirus. Amb l'arribada de la dosi de reforç, han tornat els dubtes sobre qui la necessiten realment.
«M'he quedat amb la teva cara»
Una de les persones que ha opinat sobre això ha estat el catedràtic de microbiologia Ignacio López-Goñi , durant El programa de Ana Rosa. Ha aprofitat per analitzar tots els detalls sobre el coronavirus, la nova variant òmicron, les vacunes i sobretot la població humana.
Quant al procés de vacunació, considera que a través seu «s'estimulen dues parts del sistema immune. Un són els anticossos, que són proteïnes de la sang que bloquegen i neutralitzen el virus, impedint la infecció. I l'altra és els glòbuls blancs, que ens protegeixen de la malaltia greu».
Creu que epidemiològicament parlant, «les vacunes estan funcionant bé, fins i tot amb òmicron. Aquestes cèl·lules li diuen al virus: 'M'he quedat amb la teva cara i la propera vegada activaré totes les defenses», va assenyalar López-Goñi.
D'altra banda, es va mostrar molt segur quan va dir que «els anticossos van baixant amb el temps, amb l'edat també baixen. Algunes variants es poden fer resistents a aquests anticossos, per això ens protegeixen de malaltia greu però no de la infecció».
Cal adaptar-se al que demana el coronavirus
Ja anem camí a la tercera dosi per vèncer aquesta pandèmia mundial que ens turmenta fa dos anys. L'expert ha detallat les dosis i les noves variants que han arribat amb el temps.
«L'OMS diu que hem de pensar en noves vacunes que també ens protegeixin de la infecció. Probablement ens haurem de posar una tercera o cinquena dosi, però no ha de ser sempre de la mateixa vacuna, no podem estar repetint», va argumentar López-Goñi .
No estem per perdre el temps
Tal com hem comentat anteriorment, el microbiòleg ha pres una decisió respecte a la injecció de reforç. Va dir rotundament que «les persones vacunades i que s'han infectat són les que estan més protegides, són les que anomenem 'superimmunes'».
L'expert creu oportú que aquest grup de persones «no s'hauria de posar una tercera dosi, potser d'aquí a diversos mesos». I és que el col·lectiu «té una immunitat híbrida: d'una banda hi ha el reforç de la vacuna i de l'altra hi ha tota aquesta estimulació que ha fet la pròpia infecció».
Seria millor destinar aquestes vacunes a la gent que resideix a països pobres, tal com assegura López-Goñi. «Compte, que això és un problema global, hem d'enviar vacunes al tercer món i això ens ho ha ensenyat òmicron».
I és que Espanya és un dels països que té més vacunats, superant el 90% de la població diana. No obstant això, en altres països amb menys recursos, el coronavirus continua propagant-se, aleshores la pandèmia difícilment pugui acabar.