Façana d'un edifici amb un cartell on diu "Es lloga"

Tot sobre l'ajuda de 250 euros a Espanya: quan comença i qui la pot demanar

El Govern ja ha donat llum verda al bo jove de 250 euros, que entrarà en vigor molt aviat

Avui en dia, un dels problemes de la població jove a Espanya és poder-se independitzar. Cada vegada, els fills se'n van de casa dels pares més tard, ja que la situació econòmica ho fa molt difícil.

Els impostos, els lloguers i la resta de pagaments mensuals continuen augmentant, mentre que els sous baixen estrepitosament. És per això que el govern espanyol ha decidit posar el fil a l'agulla per a intentar ajudar aquest col·lectiu de persones.

Imatge d'una casa de joguina
El bo jove ajudarà els joves a independitzar-se | GTRES

Després de molt de temps de preparació, ha sortit a la llum el bo jove de 250 euros, que és una ajuda perquè els joves emprenedors puguin pagar el lloguer i visquin més dignament.

El projecte ja escalfa motors

Segons el calendari nacional, està previst que el consell de ministres activi l'ús del bo jove de 250 euros dimarts que ve, 18 de gener, tal com apunta 'ABC'. Aquesta ajuda, contemplada als pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2022, està dotada amb un total de 200 milions d'euros.

Primer pla de Pedro Sánchez
Pedro Sánchez ha donat llum verda al bo jove | GTRES

La setmana que ve, el mateix organisme es reunirà i n'aprovarà el funcionament via decret. El bo jove serà de caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2022 i, en principi, el termini màxim per a sol·licitar-lo serà de dos anys, tot i que aquests detalls encara s'han de confirmar.

Pots demanar aquesta ajuda?

El bo de 250 euros està destinat als joves d'entre 18 i 35 anys. A més, cal tenir una renda inferior al triple marcat per l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM).

Aquest indicador, que pot variar cada any, actualment se situa a 8.106 euros. Per tant, els ingressos anuals de les persones que vulguin obtenir el bo jove no poden ser superiors a 24.318 euros.

Façana d'un edifici d'habitatges de lloguer
Els joves rebran una ajuda econòmica per a pagar el lloguer | Europa Press

És més, segons ha explicat diverses vegades la ministra d'Agenda Urbana, Raquel Sánchez, l'ajuda és individual, per a cada jove. Dit d'una altra manera, tot i que la residència sigui un pis compartit, cada llogater podrà sol·licitar l'ajuda pel seu compte, sempre que compleixi els requisits esmentats anteriorment.

El bo jove es pot combinar amb algunes ajudes

Tot i que el text definitiu del bo jove encara no ha estat aprovat, ja han sortit a la llum quins seran els punts importants del comunicat. Un serà si hi ha la possibilitat de complementar-lo amb altres ajudes de l'Estat, cosa que depèn de diversos factors.

Detall de la mà d'un home guardant-se un bitllet de 100 euros a la butxaca dels pantalons
El bo jove es podrà combinar amb altres ajudes de l'Estat | Catalunya Diari

Per exemple, l'ingrés mínim vital (IMV) sí que es podrà combinar amb el bo jove, en principi. No obstant això, altres ajudes, com les subvencions per a pagar el lloguer per part de les comunitats autònomes, entitats locals o altres administracions públiques, seran incompatibles amb el bo jove.

Els propietaris no se'n podran aprofitar

El Govern és conscient que la posada en vigor del bo jove podria provocar que els preus del lloguer pugessin de manera desorbitada. A més, els llogaters podrien utilitzar aquesta ajuda econòmica per a altres fins que no siguin pagar l'habitatge. És per això que l'Executiu ha estipulat un preu màxim de 900 euros, en què l'import de l'ajuda no pot superar el preu que el beneficiari paga de lloguer.

Finalment, l'entitat nacional ha assegurat que la quantitat que obtindran els beneficiaris del bo jove dependrà de la comunitat autònoma o de la zona on visquin. Un altre factor influent serà si l'habitatge es troba en un dels municipis qualificats com a «tensionats» per l'alt preu del lloguer.