Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona estornudant amb la mascareta posada.

Un matemàtic prediu el final de la sisena onada a Espanya: falta molt poc

Un matemàtic ha pronosticat quan s'acabarà la sisena onada de la pandèmia

Malgrat haver passat unes vacances de Nadal gens normals, tot apunta que la sisena onada del coronavirus encara no ha arribat al pic de contagis. Les infeccions segueixen superant xifres rècord a Espanya, i això que encara no ha vingut el pitjor. Ni les mascaretes, ni les quarantenes, ni les vacunes han pogut frenar una pandèmia que encara ens té atemorits.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
La variant òmicron ha infectat moltíssima gent a Espanya | GTRES

No obstant això, per molt estrany que pugui semblar, quan més fosc es veu tot, els professionals sanitaris i les autoritats ja veuen llum al final del túnel. Els més valents fins i tot s'han atrevit a posar data al final d'aquesta sisena onada, marcada per la variant òmicron.

Els experts s'han convertit en vidents

Una de les persones que s'ha pronunciat al respecte és el professor Santi Cremades, un matemàtic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Ha llançat una predicció al programa 'A la ventura' i ha omplert d'optimisme i esperança tot el país.

 

Cremades té la teoria que la corba de contagis baixarà a la mateixa velocitat a què està pujant al pic, és a dir, molt ràpidament. Creu que «el nivell màxim es podria donar entre aquesta setmana i la que ve». Per tant, informa que la «situació de normalitat» amb una incidència acumulada lleu es donarà d'aquí a un parell de setmanes, és a dir, «a finals de gener-principis de febrer».

«A finals de gener podríem estar en xifres d'incidència molt baixes, per sota dels 200 i 100 casos», afirma el matemàtic. Sens dubte, unes dades que estranyen els ciutadans espanyols, ja que actualment el país està per sobre dels 3.000 casos per cada 100.000 habitants.

Cal que tothom hi col·laborem

Santi Cremades ha arribat a aquesta conclusió després d'indagar profundament el context epidemiològic d'altres països que es troben en situacions molt semblants a la d'Espanya. Entén que pot ser complicat pensar que els casos baixaran en picat en tan poc temps, però confia en el que diu.

«És veritat que sembla difícil creure que al febrer tindrem xifres tan baixes, però és l'experiència prèvia la que ens permet donar aquestes bones xifres», assenyala amb fermesa. I és que ja estem curats en salut. Hem de ser optimistes i confiar en les paraules de Cremades.

En plena sisena onada del coronavirus, on la variant òmicron és la protagonista, no ens hem de rendir. Cal seguir lluitant com hem fet fins ara. Al cap i a la fi, l'esperança és l'última cosa que es perd.

Això és un treball en equip

De tota manera, les prediccions de Santi Cremades no seran una realitat si no es compleixen tots els requisits estipulats al pronòstic que ha fet, i això depèn de tots nosaltres. Hem d'actuar amb responsabilitat si volem que la sisena onada del coronavirus s'acabi en menys d'un mes.

En canvi, «si es produeix un moviment caòtic de la població, si ens dispersem massa, si no seguim les mesures de seguretat, tot podria canviar...», apunta el matemàtic. Considera que és fonamental que a l'àmbit educatiu se segueixi aplicant la tendència actual, ja que això permetrà una baixada de la incidència acumulada. Pot semblar impossible, però hi hem de creure.

Hans Kluge en una roda de premsa
Hans Kluge és més pessimista que Santi Cremades respecte a la sisena onada | Europa Press

L'OMS, però, té una opinió molt diferent respecte a aquesta qüestió. El director europeu, Hans Kluge, assegura que d'aquí a sis o set setmanes, la meitat de la població estarà infectada per òmicron. Considera que aquesta variant és molt veloç i que això «no s'ha vist en cap de les anteriors».

Amb el temps, veurem qui té la raó. Mentrestant, cal ser prudents i no perdre l'esperança.