Imatge d'un asteroide apropant-se a la Terra

La data en què un asteroide 'perillós' podria impactar a la Terra

L'asteroide, anomenat 2009 FJ1, se situa entre els més perillosos a la Llista de Risc d'Objectes Propers a la Terra de l'Agència Espacial Europea (ESA)

Sembla que el coronavirus no és l'únic enemic al qual el món ha de fer front. Sí, perquè ara l'asteroide 2009 FJ1, el vuitè més perillós a la Llista de Risc d'Objectes Propers a la Terra de l'Agència Espacial Europea (ESA), podria impactar contra la Terra aquest mateix any. Així ho han alertat tant el sistema Sentry de la NASA, com totes les agències espacials i astronòmiques del món.

Amb el pas del temps, la tecnologia humana ha experimentat prou avenços per predir possibles perills per al nostre planeta. De fet, fins i tot la NASA ja treballa en algunes tecnologies per evitar que els asteroides no impactin contra la Terra, però fins que no s'acabin de perfilar només queda esperar el que és inevitable.

Imatge d'un asteroide a punt d'impactar contra la Terra
L'asteroide, identificat com a 2009 FJ1, està entre els 'potencialment perillosos' | PIXABAY

El perill de l'asteroide 2009 FJ1

Tot i tenir nom de robot de 'Star Wars', el 2009 FJ1 no és gens inofensiu. Es tracta del vuitè asteroide més perillós a la Llista de Risc d'Objectes Propers a la Terra de l'ESA i no és només per la seva mida perquè encara que no és especialment gran, sí que va a una velocitat força elevada.

Segons les estimacions del cap de l'Oficina de Defensa Planetària de l'ESA, Detlef Koschny, l'asteroide podria tenir una mida entre 13 i 20 metres de diàmetre, segons càlculs publicats a 'Hipertextual'. Però, malgrat que la mida de l'asteroide és considerable, la NASA apunta que no representa una amenaça considerable que pretengui acabar amb la humanitat.

Com i quan impactarà el 2009 FJ1 a la Terra?

Aquest asteroide, definit com a potencialment perillós, podria impactar al nostre planeta, passar-hi a prop o desintegrar-se el proper 6 de maig. Tot i que cal destacar que, segons la NASA, les probabilitats que aquest asteroide impacti contra la Terra són d'1 a 3.984; és a dir, gairebé impossible. No obstant això, com que hi ha un percentatge de probabilitat que això passi, cal mesurar les conseqüències que podria deixar-ne el possible impacte.

Una de les claus per valorar la magnitud i les conseqüències del possible impacte és distingir de quin material està fet, ja que, per exemple, no tindria el mateix impacte si estigué fet de ferro o de roca. Els experts encara no han pogut obtenir aquesta dada de l'asteroide, però tot apunta que es tracta d'un objecte rocós perquè només un petit percentatge d'asteroides estan fets de ferro.

Encara que es tingui poca informació de l'asteroide 2009 FJ1, és suficient per no tenir por. «Tot el que sabem sobre l'objecte és la seva brillantor, és a dir, quanta llum en rebem», apunta Detlef Koschny.

Tanmateix, el més important que cal destacar és que les probabilitats que impacti a la Terra són baixes. El científic va assenyalar també a 'Hipertextual' que «no hi ha necessitat de preocupar-se» pel dany que pugui causar aquest asteroide.

Tant l'agència nord-americana com l'Agència Espacial Europea (ESA) porten un registre de tots els objectes que tenen una òrbita que passa a prop de la Terra i que podrien acabar impactant-hi. Aquests objectes s'anomenen NEO (Near Earth Object), és a dir, els objectes propers a la Terra, i es dediquen a prevenir i avisar si un asteroide és perillós.

En aquesta llista de NEO apareix l'asteroide 2009 FJ1 i la data calculada amb què més probabilitat té d'impactar és el 6 de maig de 2022. No obstant això, en cas que finalment es determinés que aquest asteroide impactarà a la Terra, els experts ho sabran amb suficient antelació per aclarir el lloc on podria caure i evitar danys.

En qualsevol cas, no és segur ni de bon tros que aquest asteroide acabi impactant a la Terra. Tot i això, l'agència nord-americana donarà més informació al respecte durant les pròximes setmanes.