Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un carrer ple de gent amb mascareta

Sense mascaretes ni quarantena: la tornada a la normalitat que ja demanen alguns metges

Apunten que el coronavirus «no desapareixerà» i per això caldria tornar ja a la normalitat

Cada cop són més les autoritats i els experts que consideren que hem de començar a tractar el coronavirus d'una manera no tan alarmant, com si fos una grip. Un dels exemples és que ja vam veure Pedro Sánchez dir que la gripalització del virus està cada cop més a prop.

La sisena onada generada per la nova variant òmicron ha causat estralls a tot Espanya, encara que els sanitaris apunten que aquest podria arribar a ser l'esprint final de la pandèmia. Tot i l'increment de contagis i la tornada a les restriccions en alguns llocs, com és el cas de Catalunya, el país s'omple d'optimisme.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
La sisena onada del coronavirus ha estat devastadora a Espanya. | CatalunyaDiari
 

D'aquesta manera, els metges de família han donat la seva opinió sobre el coronavirus, i el seu comunicat ha fet que els ciutadans es freguin les mans en escoltar-lo.

Hora de despertar d'aquest malson

Aquest col·lectiu, format pels doctors de primària, creuen que és el moment d'intentar tornar a la normalitat. Així ho ha mostrat la revista AMF de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (Semfyc). Creuen que aquestes alçades de la pandèmia, no hauríem de portar aquest estil de vida.

Consideren oportú que el recompte de casos deixi de fer-se, que els aïllaments i les quarantenes no es facin, i que les màscares ja no s'hagin de portar obligatòriament. Potser aquesta sigui la solució perquè deixi de saturar-se el sistema sanitari i es puguin tractar els malalts greus, sigui per coronavirus o per una altra patologia, amb més atenció.

Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus
La pandèmia del coronavirus és un autèntic malson. | GTRES
 

Dins el magazín, trobem l'article Cap a la fi de l'excepcionalitat. D'altra banda, s'explica que la sisena onada «ha estat diferent de totes les altres. L'arribada d'òmicron deixa una gran quantitat d'infeccions amb nivells màxims d'incidència, però amb pocs casos greus en termes relatius».

Hem d'aprendre a conviure amb el virus

Gràcies al procés de vacunació a Espanya, un dels països que més vacunats té a tot el món, les hospitalitzacions i la taxa de mortalitat ha disminuït. A més, el gran repunt de contagis actual indica que la meitat són asimptomàtics.

«El virus no desapareixerà», això sembla un fet, per tant, caldrà tractar-lo d'una altra manera, no podem viure així per sempre. L'article recull que «una vegada vacunades les persones vulnerables, és normal que tots ens contagiem múltiples vegades pels nostres repetits contactes amb el virus. I que aquest fet vagi millorant la nostra immunitat tant individual com col·lectiva».

El text defensa la vacuna contra el coronavirus, encara que no s'ha de pressionar aquells que decideixin no administrar-se-la. Tot i això, sí que ha criticat la dosi de reforç, acusant-la de no ser del tot útil en la majoria de la població.

Cal veure el got mig ple

Dins la revista consideren que les dades que donen sobre la pandèmia són exagerades. «Es retransmeten xifres rècord sense aclarir que la meitat són asimptomàtics i que la immunitat aconseguida i l'arribada d'òmicron han trencat completament la relació entre ingressos i morts».

A més, expliquen que hem d'assumir que hi haurà un nombre de defuncions inevitables per coronavirus, com passa amb la grip, el tabaquisme o els suïcidis. «La pandèmia no acabarà quan no hi hagi defuncions, sinó quan els mitjans i els governs els donin el mateix tractament que a la resta de causes», assenyala.

Persona agafant la mà d'una persona ingressada.
El nombre d'hospitalitzacions i de morts per coronavirus ha baixat gràcies a la vacuna. | ISTOCKPHOTO (KIEFERPIX)
 

D'altra banda, hi ha professionals del mateix sector que no defensen les opinions de la revista AMT. Un és Jaume Sellarès, que dirigeix el CAP Sardenya de Barcelona.

Considera que aquest punt de vista s'ha agafat des de la visió de l'atenció primària, i que actualment entén la dificultat de tornar a aquesta hipotètica normalitat. De moment, «amb més de 500 pacients només a les UCI catalanes», hem de ser cauts.