Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'una de les infermeres de Freecov fent un test d'antígens

Què passa si la línia del test d'antígens surt positiva, però poc marcada

El repunt de contagis per coronavirus ha fet que la venda dels tests d'antígens es dispari

Les festes nadalenques a Espanya han vingut marcades sens dubte pel coronavirus. La sisena onada protagonitzada per òmicron segueix fent que el nombre de contagis al país augmenti a passos de gegant. Les famílies van agafar por a infectar-se després de les celebracions.

Tot i això, la majoria van apostar per la precaució, i van decidir verificar el seu estat de salut abans de sortir de la seva zona de confort. És per això que els tests d'antígens van augmentar les vendes, superant xifres inimaginables i arribant a esgotar diverses vegades l'estoc d'aquest producte.

Test d'antígens.
Alguns tests d'antígens donen falsos positius. | EuropaPress
 

Pot semblar que el seu mecanisme és molt senzill, una línia negatiu i dues positiu, però aquest mètode contra el coronavirus amaga altres secrets.

Com funciona el test d'antígens

Són molts els ciutadans que encara no comprenen el funcionament dels tests d'antígens, i se'ls fa difícil interpretar-ne els resultats. El negatiu és el més senzill d'identificar de tots dos, només apareixerà la línia de control (C) i a la zona de la prova (T) no apareixerà absolutament res.

No obstant això, no hem de comprovar el resultat del mètode després del temps indicat a les instruccions de la prova, que normalment són 15 minuts. Aquest fet podria provocar una alteració i ens donaria un «fals positiu» en coronavirus.

El positiu en coronavirus es detecta quan apareixen en color la línia de control (C) i també la zona de la prova (T). Segons la normativa estipulada pel Ministeri de Sanitat, hem d'informar la farmàcia del contagi i caldrà romandre en quarantena durant 7 dies. Aquest període de temps es podria allargar si els símptomes no desapareixen o si les proves posteriors no són negatives.

La diferència de gruix entre la línia positiva té diferències

Aquí ve la part complicada del test d'antígens. I és que hi ha persones on la prova els surt positiva, però la línia estipulada a la zona de prova (T) està poc definida i marcada. Transcorreguts els 15 minuts, si tot segueix igual, el resultat serà el mateix, però ens servirà per indicar en quina etapa de la infecció del coronavirus estem.

Imatge d'un test d'antígens.
La diferència entre un resultat negatiu i un de positiu. | CatalunyaDiari
 

El que realment passa és que la persona està contagiada, però té poca càrrega viral. És per això que la ratlla marcada és molt fina i borrosa.

Boticaria García, la doctora en Farmàcia i llicenciada en Nutrició Humana i Dietètica i en Òptica i Optometria, ha donat informació sobre aquest fet del coronavirus a Espejo Público. La línia tènue mostra que «durant els primers dies hi pot haver baixa càrrega viral i és a partir del dia 3 quan aquesta ratlla de positiu es va marcant més».

Millor tard que mai

Un cop finalitzades les festes de Nadal, Pedro Sánchez ha escoltat el poble. Després dels problemes d'oferta a les vacances hivernals, l'estoc dels tests d'antígens es recupera i, a més, se'n regula el preu. Els ciutadans es van queixar i criticar constantment el preu d'aquestes proves, molt elevat.

Pedro Sánchez en una roda de premsa
Pedro Sánchez ha anunciat que es regularà el preu dels tests d'antígens | Europa Press
 

Finalment, dijous 13 de gener, el Govern fixarà el preu màxim d'aquesta prova que identifica els possibles contagis per coronavirus, encara que es desconeix el dia que entrarà en vigor. En la seva defensa, la portaveu de l'Executiu, Isabel Rodríguez, ha explicat que «s'adapten les decisions a les circumstàncies de cada moment».

Sigui com sigui, el preu del test d'antígens, que per Nadal va assolir els 10 o 12 euros, disminuirà en la mesura del possible.